ΥΓΕΙΑ

Τι έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Physiology

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ποιο είδος άσκησης τον σταματά

Η άσκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Physiology μετά από ένα σύντομο πρόγραμμα άσκησης υψηλής έντασης (HIIT), η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου μειώθηκε ενώ επίσης αυξήθηκαν οι δείκτες της φλεγμονής.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ερευνητές εστίαζαν στις θετικές επιδράσεις της άσκησης ως προς τη δομή του σώματος. Ωστόσο αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι επιδράσεις που επέρχονται από ένα σύντομο πρόγραμμα υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης HIIT, είναι επίσης σημαντικές.

Οι αλλαγές που ακολουθούν την προπόνηση HIIT δείχνουν ότι οι μελέτες που επικεντρώνονται στις επιδράσεις της άσκησης μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στη μάχη κατά του καρκίνου. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν τη σημαντικότητα της άσκησης και της διατήρησης ενός ενεργού τρόπου ζωής από άποψη φυσικής κατάστασης.

Η μελέτη διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Queensland σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Waterloo, στο Οντάριο και οι ερευνητές εξέτασαν πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου που ακολουθούσαν είτε ένα πρόγραμμα HIIT, είτε δώδεκα άλλου τύπου προγράμματα σε τέσσερις εβδομάδες. Τα δείγματα του αίματός τους συλλέχθηκαν είτε άμεσα μετά από κάθε πρόγραμμα άσκησης είτε στην περίοδο ξεκούρασης μετά από τέσσερις βδομάδες προπόνησης και ακολούθως αναλύθηκαν για να μελετηθεί ή εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων.

Με δεδομένο ωστόσο ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να παρατηρηθούν τα καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο είναι πολύ διαφορετική συγκριτικά με το πώς αυτά αναπτύσσονται στο ανθρώπινο σώμα, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να μεταφραστούν αυτά τα ευρήματα στους ανθρώπινους όγκους.

Ο James Devin, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας δήλωσε: «Έχουμε δείξει ότι η άσκηση μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Η αξιοποίηση του HIIT συγκεκριμένα αυξάνει τις φλεγμονές άμεσα μετά την άσκηση οι οποίες εικάζεται ότι θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του αριθμού των καρκινικών κυττάρων».

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι ο τρόπος ζωής με ενεργή φυσική κατάσταση μπορεί να είναι σημαντικός για την πρόληψη των νεοπλασιών του παχέος εντέρου. «Σκοπεύουμε πια να εξετάσουμε πώς εξελίσσονται αυτές οι αλλαγές και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς μέσω των οποίων οι βιοδείκτες στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξή τους».

Πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.