ΕΛΛΑΔΑ

Στρατηγική «περικύκλωσης» της Άγκυρας από την Αθήνα

«Σάρκα και οστά» παίρνει το σχήμα «3+1» στην Αν. Μεσόγειο

Πολλά περισσότερα από την συνέχιση των συζητήσεων για τον αγωγό «EastMed» προσδοκά ο πρωθυπουργός από τη σημερινή συμμετοχή του στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής στα Ιεροσόλυμα.

Επί της ουσίας, στην σημερινή συνεδρίασης της τριμερούς εγκαινιάζεται το σχήμα... «3+1», ήτοι οι τρεις χώρες που έχουν συγκροτήσει την συμμαχία (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) με την υποστήριξη, όμως, των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο που στην Ιερουσαλήμ θα δώσει το «παρών» ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, κομίζοντας το μήνυμα της Ουάσινγκτον πως η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρίσκεται υπό την διπλωματική –και όχι μόνο...- «ομπρέλα» των ΗΠΑ. Μάλιστα, αυτό επί της ουσίας αποτελεί ένα μήνυμα στην Άγκυρα, αλλά και στην Μόσχα και, όπως λένε στο Matrix24.gr αρμόδιες διπλωματικές πηγές, αυτό το μήνυμα έχει ξεχωριστή σημασία τώρα που γίνονται ζυμώσεις για επανεκκίνηση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού. Άλλωστε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην κοινή διακήρυξη που θα υπογράψουν οι... 3 συν 1 χώρες θα αναφέρεται ρητά ότι η συμμαχία που προκύπτει μέσω της τριμερούς αφορά και την άμυνα της καθεμίας, από πιθανές απειλές σε βάρος της κυριαρχίας της. Αυτό, προφανώς, αποτελεί ένα πρόσθετο μήνυμα στην Τουρκία σε μία φάση που έχει επανέλθει στην πολιτική της φραστικής έντασης με την Ελλάδα για το Αιγαίο, αλλά και ενόσω επιμένει στις απειλές για «εξορύξεις» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι συσχετισμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες από καλά ενημερωμένους παράγοντες, η σημερινή συνάντηση «αναδεικνύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Εξάλλου, κατά την συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητηθεί η συνεργασία του τριμερούς αυτού σχήματος με τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο αντανακλά και τη συνολική αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ. Αξίζει να αναφερθεί πως στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχή, στις οποίες η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ο Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας αλλά και ευρύτερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα της Ε.Ε. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.