ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα Τσίπρα μετά το Γαλάτσι

«Φυγή προς τα εμπρός» για τις Ευρωεκλογές

Να εκμεταλλευθεί το θετικό momentum που δημιουργήθηκε με την ανοιχτή συγκέντρωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο Γαλάτσι επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή την εβδομάδα «κλειδώνει» το ευρωψηφοδέλτιο, η πολιτική και προγραμματική διακήρυξη του «προοδευτικού πόλου», αλλά και το πρόγραμμα περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα.

Σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την εικόνα, αλλά και για το κλίμα συσπείρωσης που εξέπεμψε η εκδήλωση στο Γαλάτσι. Εξάλλου, δεν ήταν τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, αλλά και πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος χρησιμοποίησαν την φράση «αυτή ήταν η αληθινή δημοσκόπηση», αντιπαραβάλλοντας την εικόνα ήττας που φιλοτεχνείται στις δημοσκοπήσεις με την εικόνα του κατάμεστου κλειστού ολυμπιακού γυμναστηρίου Γαλατσίου.

Στρατηγική μακράς πνοής

Συν τοις άλλοις, όπως συνομολογούν, μιλώντας στο matrix24.gr, ανώτατες κομματικές πηγές, αν κάτι φάνηκε στο Γαλάτσι, αυτό είναι πως η «ενσωμάτωση» στελεχών αλλά και απλών ψηφοφόρων του πρώην ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ολοκληρωθεί. Μ’ άλλα λόγια, σύμφωνα με τον απολογισμό που κάνουν στην Κουμουνδούρου, η διαδικασία προσέγγισης μεταξύ του χώρου του πρώην ΠΑΣΟΚ και του κυβερνώντος κόμματος οδηγεί τα δύο μέρη σε... πολιτικό γάμο –κάτι που αυτομάτως θα έχει ως αποτέλεσμα την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας καθιστά σαφές και δημοσίως αλλά και στους κατ’ ιδίαν συνομιλητές του πως για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, η διεύρυνση του κόμματος και η συγκρότηση της «προοδευτικής συμμαχίας» δεν αποτελεί μόνο μία εκλογική τακτική ενόψει των Ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών του φθινοπώρου, αλλά μία στρατηγική βάθους που οδηγεί σε αναδιάταξη όλο τον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο.

Αρχίζουν τα... όργανα

Ως εκ τούτου, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση στο Γαλάτσι, στην Κουμουνδούρου... τρέχουν: ήδη, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής απ’  όλη την Ελλάδα είχαν ειδοποιηθεί να βρίσκονται στην Αθήνα από προχθές και όλα δείχνουν πως αύριο ή το αργότερο μεθαύριο, θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση αναμένεται να εγκρίνει την προγραμματική διακήρυξη της «προοδευτικής συμμαχίας», που θα αποτελεί ταυτοχρόνως και το «μανιφέστο» του κόμματος και του σχήματος για τις Ευρωεκλογές. Συν τοις άλλοις, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις με όλες τις πλευρές του κόμματος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα ανακοινωθεί ολόκληρη η ευρωλίστα. Εντός των ημερών αναμένεται να συνεδριάσει –για την ακρίβεια, βρίσκεται σε... διαρκή συνεδρίαση- και η Πολιτική Γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος. Εξάλλου, οι «κορυφαίοι» μαζεύτηκαν στην Κουμουνδούρου και το πρωί της Παρασκευής για να συζητήσουν τόσο την διοργάνωση της ανοιχτής εκδήλωσης της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο Γαλάτσι, όσο και για τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου.

Ψάχνοντας πρόσωπα

Πάντως, από τις συνεδριάσεις και τις διαβουλεύσεις αυτής της εβδομάδας δε θα προκύψουν μόνο τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Πέραν αυτών, τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί και η Πανελλαδική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας. Οι πληροφορίες θέλουν την εν λόγω επιτροπή εξαιρετικά πολυάριθμη, ώστε να μην τεθεί θέμα αποκλεισμών και να χωρέσουν στελέχη και εκπρόσωποι όλων των φορέων, των κινήσεων και των συλλογικοτήτων.
Σε ό,τι αφορά στην ευρωλίστα, θεωρείται δεδομένη η συμπερίληψη της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη, ενώ το Μαξίμου φέρεται να αναζητεί και κάποιον «κορυφαίο» για να ενισχύσει το ειδικό βάρος του ψηφοδελτίου. Έτσι, πέραν του Δημήτρη Παπαδημούλη που θα είναι εκ των πραγμάτων υποψήφιος, στο τραπέζι έχουν πέσει τα ονόματα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Όμως, αμφότεροι φέρονται εξαιρετικά απρόθυμοι να συμπεριληφθούν στην ευρωλίστα, ενώ εκτιμάται πως η αναζήτηση κορυφαίου πολιτικού στελέχους θα συνεχιστεί...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 18:39 08/04/2019

    Ή φασιστική συμμαχία του Τσίπρα με τα παλιά στελέχη του κλεφτοπασόκ τους οδηγεί στον βόθρο, εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.