ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι οι κίνδυνοι της κόντρας Ουάσινγκτον-Άγκυρας

Handelsblatt: Το «φλερτ» των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο, ελέω S-400

Αλλαγές ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και ενίσχυση των δεσμών ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου βλέπει η Handelsblatt, με την κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, ελέω S-400 να συνεχίζεται.

Ωστόσο, οι απρόβλεπτες αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας ενδεχομένως να φανερώσουν και πιθανούς κινδύνους για Αθήνα και Λευκωσία, εφόσον μεγαλώσει περαιτέρω η κόντρα των ΗΠΑ με την γειτονική μας χώρα, για τους ρωσικούς πυραύλους.

Η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι οι επισκέψεις του Αμερικανού Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ σε Λευκωσία και Αθήνα και του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Mitscher στον Πειραιά (ο κυβερνήτης του οποίου, αντιπλοίαρχος Ian Scalatine, επεσήμανε ότι «η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια σε αυτή την εξαιρετική σημαντική περιοχή») «σηματοδοτούν μια μεγάλη μεταβολή στην ανατολική Μεσόγειο. Την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας επικρατεί η εποχή των παγετώνων, η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει ολοένα και θερμότερα την Ελλάδα και την Κύπρο ως εταίρους στην περιοχή.

Αμφιβολίες στις ΗΠΑ για την αξιοπιστία της Άγκυρας ως νατοϊκού εταίρου λόγω των S-400
Η Handelsblatt υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε με την παραγγελία των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 σοβαρή κρίση στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων απειλεί να σταματήσει την παράδοση F-35, αλλά και με κυρώσεις, μολονότι το αυτί του Ερντογάν δεν φαίνεται να ιδρώνει, καθώς επιμένει να μην κάνει πίσω στο deal με τη Μόσχα για τους S-400.

«Στην Ουάσινγκτον αυξάνουν οι αμφιβολίες για την αφοσίωση του νατοϊκού εταίρου στη Συμμαχία κι έτσι μπαίνουν στο κάδρο η Ελλάδα και η Κύπρος», γράφει, θυμίζοντας ότι πριν από την αναχώρησή του για τη Λευκωσία ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μενέντεζ μαζί με τον Ρεπουμπλικανό συνάδελφό του Μάρκο Ρούμπιο κατέθεσαν διακομματικό σχέδιο νόμου, που προβλέπει την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, την υποστήριξη της τριμερούς Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, την παροχή μίας μικρής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, εντείνοντας παράλληλα την πίεση στην Άγκυρα καθώς προβλέπει τη μη παράδοση των F-35 όσο η τελευταία εμμένει στην απόκτηση των S-400, ενώ ζητεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερώσει το Κογκρέσο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εξαντλείται η υπομονή της Ουάσινγκτον για τους S-400 και την τουρκική επιθετικότητα
Όπως αναφέρει η Handelsblatt, δεν είναι μόνο η στάση της Τουρκίας στο θέμα των S-400 που εξαντλεί την υπομονή της Ουάσινγκτον, αλλά και η επιθετικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Άγκυρα δεν αμφισβητεί μόνο τα σύνορα στο Αιγαίο», εξηγεί η εφημερίδα. «Η Τουρκία, που κατέχει από το 1974 με 35.000 στρατιώτες το βόρειο τμήμα της Κύπρου, εγείρει αξιώσεις και για τον ορυκτό πλούτο ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου που είναι μέλος της ΕΕ και όπου κάνει μεταξύ άλλων γεωτρήσεις ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος Exxon Mobil. “Kαθιστούμε σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο”, διεμήνυσε ο Μενέντεζ».

Η μεταμόρφωση του Αλέξη Τσίπρα
H γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι με την αλλαγή της στάσης της Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας λόγω των S-400, αλλά και σειράς διαφωνιών επί αρκετών ακόμη θεμάτων, όπως το Συριακό, ΗΠΑ και Ελλάδα διαπραγματεύονται εδώ και καιρό μια ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας συζητώντας μεταξύ άλλων την πιθανότητα δημιουργίας νέας βάσης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κάρπαθο, πέρα από τη Σούδα, τη χρήση των αεροδρομίων της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς και της βάσης στη Λάρισα από αμερικανικά «ιπτάμενα τάνκερ» KC-135.

Τονίζει δε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε «στρατηγικό διάλογο» με την Ελλάδα για στενότερη συνεργασία σε αμυντικά και ενεργειακά ζητήματα καθώς η Ουάσιγκτον στηρίζει τα σχέδια της χώρας μας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού East-Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Και σημειώνει:

«Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας είναι πλέον τόσο στενές όσο ήταν τη δεκαετία του 1960, πριν το κύμα αντιαμερικανισμού που προκάλεσε στην Ελλάδα το υποστηριχθέν από τις ΗΠΑ πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Κατά ειρωνικό τρόπο η προσέγγιση Αθήνας-Ουάσιγκτον γίνεται υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια εξαπέλυε μύδρους ως αρχηγός της αντιπολίτευσης κατά του “αμερικανικού ιμπεριαλισμού” - άλλο ένα παράδειγμα της εκπληκτικής μεταμόρφωσης του Τσίπρα από ακροαριστερό αντάρτη σε νηφάλιο πραγματιστή πολιτικό.»

Οι κίνδυνοι για Ελλάδα και Κύπρο από την αμερικανο-τουρκική κόντρα για τους S-400
Η Handelsblatt όμως βλέπει και κινδύνους από την κλιμάκωση της αμερικανοτουρκικής κόντρας για Ελλάδα και Κύπρο: «Το γεωστρατηγικό βάρος της Ελλάδας ενισχύεται λόγω της ρήξης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Αυτό όμως σημαίνει και νέους κινδύνους. Εάν η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τους πυραύλους κλιμακωθεί, η Τουρκία ενδέχεται να εξελιχθεί σ’ έναν εντελώς απρόβλεπτο γείτονα για τους Έλληνες και Κυπρίους.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θέλει να αναπτύξει μια από τις συστοιχίες S-400 κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές 380 χλμ. Κι έτσι η Τουρκία θα μπορούσε να καταρρίψει αεροσκάφη στη βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο». Πρόσφατα άλλωστε η Milliyet έγραφε για τον αποτρεπτικό ρόλο των συστοιχιών S-400 ως απάντηση στις «ελληνικές παραβιάσεις».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.