ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη η αποχή

Ισραήλ: Οριακή νίκη για τον Νετανιάχου, λένε τα ΜΜΕ

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται να επικράτησε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χτες Τρίτη, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις και τις στατιστικές προβολές των ισραηλινών ΜΜΕ, που φέρουν το «Λικούντ» να παραμένει πρώτο κόμμα και να έχει πλεονέκτημα έναντι του βασικού αντιπάλου του ως προς το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συμμαχίας, με το 96% των ψήφων να έχει πλέον καταμετρηθεί.

Οι προβολές που κάνουν τα ΜΜΕ, θέλουν το «Λικούντ» να καταλαμβάνει 37 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, της ισραηλινής Βουλής, έναντι 36 του συνδυασμού του απόστρατου στρατηγού Μπένι Γκαντζ.

Μολονότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία των εδρών, ο Νετανιάχου αναμένεται ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας, συνεργαζόμενος με άλλες παρατάξεις της ισραηλινής δεξιάς και άκρας δεξιάς, με συνολικά 65 ως 67 έδρες.

Μεγάλη αποχή
Οι δυσδιάκριτες διαφορές μεταξύ των Ισραηλινών αστών πολιτικών ηγετών σε καίρια ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, με φόντο και την πολυετή αναστολή της ειρηνευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Παλαιστινιακού, φαίνεται πως αποθάρρυναν αρκετούς από τους 6,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να πλησιάσουν τις κάλπες.

Οι προσπάθειες πολιτικών και υποψηφίων να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει ήταν κάτι παραπάνω από έντονες, καθώς περίπου 2,5 ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν ξεπερνούσε το 53%. Ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες ήταν και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Βγείτε από τη θάλασσα και ψηφίστε με!», είπε χτες το απόγευμα ο Νετανιάχου μπροστά στις κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων, περικυκλωμένος από σωματοφύλακες στην παραλία Πόλεγκ, βόρεια του Τελ Αβίβ. «Αν θέλετε να συνεχίσετε με το Λικούντ και εμένα, τότε πρέπει να πάτε να ψηφίσετε. Πηγαίνετε αργότερα στην παραλία. Αλλιώς θα βρείτε αύριο πρωί στη θέση μου έναν αριστερό πρωθυπουργό», είπε αναφερόμενος εμμέσως στον Μπέινι Γκαντζ.

«Οι Ισραηλινοί ψήφισαν όχι στην ειρήνη»
Ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σάεμπ Ερεκάτ έκρινε, αφού μεταδόθηκαν τα exit polls μετά τις χτεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, ότι οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του status quo σε ό,τι αφορά την κατοχή της Παλαιστίνης.

Τα exit polls υποδεικνύουν πως οι Ισραηλινοί «ψήφισαν υπέρ του απαρτχάιντ», υπέρ της «ατελείωτης κατοχής», υποστήριξε ο Ερεκάτ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Twitter».

Με βάση τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα, εξήγησε, «μόλις 18 μέλη από τα 120 της Κνεσέτ (σ.σ. της ισραηλινής Βουλής) τάσσονται υπέρ (της λύσης) των δύο κρατών στα σύνορα του 1967».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.