ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα

Μαδούρο: «Παράνομη η συμφωνία αναχρηματοδότησης της Citgo που έκλεισε η αντιπολίτευση»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε χθες Τρίτη μια πρόσφατη συμφωνία αναχρηματοδότησης της Citgo, της θυγατρικής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου VSA στις ΗΠΑ, την οποία έκλεισε η αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς τη «παράνομη» και κρίνοντας πως η αμερικάνικη κυβέρνηση είναι «συνεργός» σε «ληστεία».

«Όλοι όσοι ενέχονται -πολίτες της Βενεζουέλας και ξένοι- σε αυτή τη ληστεία και την κατάχρηση 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Citgo, θα αποκαλυφθούν», τόνισε ο Μαδούρο σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Τον περασμένο μήνα, η διεύθυνση της Citgo ανακοίνωσε ότι έλαβε πενταετές δάνειο ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων για να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα και να αναχρηματοδοτήσει οφειλές της.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής τον Ιανουάριο, επικαλούμενος ένα άρθρο του Συντάγματος και υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη. Έχει αναγνωριστεί ως ο νόμιμος αρχηγός του κράτους-μέλους του ΟΠΕΚ από τις κυβερνήσεις περίπου εξήντα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κρατών της περιοχής και της Ευρώπης.

Η συμφωνία για την αναχρηματοδότηση της Citgo κλείστηκε τον Μάρτιο, αφού ανέλαβε καθήκοντα νέο διοικητικό συμβούλιο, που διορίστηκε από τον Γκουαϊδό. Η Citgo είναι η σημαντικότερη θυγατρική της VSA στο εξωτερικό.

Στελέχη της αντιπολίτευσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνουν πληρωμές τόκων χρεών της VSA με χρεόγραφα που θα βασίζονται σε μετοχές της Citgo. Εάν δεν γίνουν οι πληρωμές, οι πιστωτές θα μπορούσαν να ζητήσουν τη συντηρητική κατάσχεση της Citgo. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του Μαδούρο να κάνει εκείνη την πληρωμή των τόκων -η προθεσμία εκπνέει την 27η Απριλίου- ενδέχεται να προσκρούσουν στις αμερικανικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που προσπαθεί να τον ανατρέψει με πραξικόπημα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.