ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Νηστίσιμα καλτσόνε με γέμιση μεσογειακών λαχανικών

Μία εξαιρετική συνταγή για νηστίσιμα καλτσόνε με γέμιση μεσογειακών λαχανικών.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το ζύμωμα, κατά βούληση
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι ψιλό
  • 1 φλ. χλιαρό νερό + επιπλέον για το ζύμωμα, κατά βούληση
  • 1 ½ κ.γ.μαγιά ξηρή

Για τη γέμιση (2 μεγάλα καλτσόνε):

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. για επάλειψη
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 400 γρ. ανάμικτα σοταρισμένα λαχανικά (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες, κόκκινες πιπεριές)
  • 100 γρ. φύλλα σπανάκι baby
  • ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο + επιπλέον,  για γαρνιτούρα
  • 3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
  • ½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
  • 100 γρ. γλυκό τραχανά

Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Ρίχνουμε τη μαγιά στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό ή αλεύρι, έτσι ώστε να πάρουμε μία λεία και αφράτη ζύμη.

Καλύπτουμε τη λεκάνη με μία καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 60 τουλάχιστον λεπτά.

Πατάμε με τα χέρια τη ζύμη να ξεφουσκώσει, χωρίζουμε σε 2 μπάλες και αφήνουμε και πάλι τις ζύμες να ξαναφουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 οC και τοποθετούμε ένα βαθύ ταψί στον πάτο του φούρνου.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

Πιέζουμε ελαφρά να γίνει επίπεδη και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε δίσκο με διάμετρο 25-30 εκ.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τη δεύτερη μπάλα ζύμης.

Για τη γέμιση:

Σε μία ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα ανάμικτα λαχανικά, το σπανάκι και σοτάρουμε για 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό, την κρέμα βαλσάμικου, τον κόλιανδρο και σοτάρουμε λίγο ακόμη, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα λαχανικά στην άκρη να κρυώσουν καλά.

Μόλις κρυώσει η γέμιση, τη μοιράζουμε και απλώνουμε στο μισό κάθε δίσκου.

Διπλώνουμε από πάνω το άλλο μισό της ζύμης σε μισοφέγγαρο και τσιμπάμε τις άκρες να κλείσουν καλά.

Ρίχνουμε 3 φλ. νερό στο ζεστό, βαθύ ταψί,  που πριν βάλαμε στο φούρνο, για να αποκτήσει η ζύμη κατά τη διάρκεια του ψησίματος μία τραγανή, αλλά ταυτόχρονα μαλακή κρούστα.

Μεταφέρουμε τα καλτσόνε σε ένα καλά αλευρωμένο ταψί, αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε για 15 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 οC και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμα τα καλτσόνε και η επιφάνειά τους έχει ροδοκοκκινίσει, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.