ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

Στα Σκόπια με «βαριά ατζέντα» ο Τσίπρας

Με μία «βαριά ατζέντα», που αφορά σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας σε όλα τα επίπεδα, φτάνει σήμερα στα Σκόπια ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Επί της ουσίας, θα πρόκειται για μία πολιτική, αλλά και οικονομική «απόβαση» της κυβέρνησης στην γειτονική χώρα, αφού ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από το μισό υπουργικό του συμβούλιο, αλλά και από εκπροσώπους κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Γυρίζει σελίδα

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι τα deals που θα κλείσουν στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, αλλά η νέα εποχή που σηματοδοτεί η επίσκεψη Τσίπρα στις διμερείς σχέσεις, με φόντο, βεβαίως, την Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως τονίζουν στο matrix24.gr ανώτατες διπλωματικές πηγές για την σημερινή διεξαγωγή του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, «πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στη βόρειο γείτονα και σηματοδοτεί μία νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν  στρατηγικές». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν με έμφαση οτι «στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν οι πολλές και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που διανοίγονται ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα εξετασθούν και ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας». «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης», τονίζουν έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες.

Η συνάντηση και τα κείμενα

Η «βαριά» ατζέντα φαίνεται, άλλωστε, και από τα κείμενα που αναμένεται να υπογραφούν μετά την συνάντηση που θα έχει με τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και έπειτα από τις διμερείς παράλληλες υπουργικές συναντήσεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σήμερα θα υπογραφούν τα εξής κείμενα:

- Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών - το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας
- Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας
- Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016
- Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών
- Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφσε

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τον Πρωθυπουργό θα συνοδέψουν στην αποστολή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, η Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης και η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Και business

Όπως προαναφέρθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή που θα καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο Πρωθυπουργοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες από τη βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί και οφείλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας μετά και τη θετική δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

9:30                 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων

10:00               Τελετή επίσημης υποδοχής

10:10               Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας
Μακεδονίας

10:55               Ολομέλεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

12:00               Υπογραφή διμερών συμφωνιών

12:30               Κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου

13:30               Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας

16:30               Συμμετοχή και χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας

18:30               Επίσημο δείπνο

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 8:16 02/04/2019

    Αντί ο προδότης Τσίπρας να φέρει να επενδύσουν επιχειρηματίες στην Ελλάδα για να μειωθεί η ανεργία η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, τους στέλνει να επενδύσουν στα Σκόπια.
    Αυτό θα πεί προδότης και καραγκιόζης πολιτικός, με άλλα λόγια Αλέξης τενεκές Τσίπρας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.