ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Σάββατο η «πανελλαδική συνάντηση» με ομιλία Τσίπρα

Στην τελική ευθεία ευρωλίστα και «Προοδευτική Συμμαχία»

Σάρκα και οστά παίρνει σιγά σιγά η «Προοδευτική Συμμαχία» με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές αλλά και την... επόμενη μέρα αυτών, ενώ στην Κουμουνδούρου και το Μαξίμου επικρατεί «πυρετός» τόσο για την διεύρυνση του κόμματος, όσο και για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου.

Εξάλλου, έχει ριφθεί ο κύβος για τη μορφή με την οποία θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές –εκεί, δηλαδή, όπου αναμένεται να γίνει ένα πρώτο βήμα διεύρυνσης του κυβερνώντος κόμματος: συγκεκριμένα, το ευρωψηφοδέλτιο θα γράφει «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» και, όπως λένε αρμόδιες κομματικές πηγές, «αυτό θα αποτυπώνεται και στη σύνθεση των ονομάτων».

Η συνάντηση του Γαλατσίου

Εν αρχή, πάντως, ην το Γαλάτσι: το Σάββατο, θα διεξαχθεί η μεγάλη πανελλαδική συνάντηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου: το «παρών» αναμένεται να δώσουν στελέχη της Κεντροαριστεράς προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, τα μέλη της Πρωτοβουλίας «Γέφυρα» αλλά και εκπρόσωποι 15 περίπου σχηματισμών: μεταξύ άλλων, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου θα βρεθούν εκπρόσωποι της «Κοινωνικής Συμφωνίας» της Λούκας Κατσέλη, η «Χάρτα 19» των απογοητευμένων που αποχώρησαν από το Κίνημα  Αλλαγής πριν έναν μήνα, το Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών κ.α.

Οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμούς στην πανελλαδική συνάντηση, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα: ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, θα θέσει το πολιτικό πλαίσιο της «Προοδευτικής Συμμαχίας», θα απευθύνει εκ νέου πρόσκληση προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για συμπόρευση και θα επισημάνει πως οι διεργασίες που οδηγούν στην «Προοδευτική Συμμαχία» δεν αποτελούν μία ευκαιριακή συμπόρευση ενόψει των Ευρωεκλογών, αλλά στρατηγική βάθους για τον μετασχηματισμό όλων των προοδευτικών δυνάμεων σε ένα προοδευτικό-δημοκρατικό μέτωπο.

Αυτό, άλλωστε, υπονόησε και ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι «όλα αυτά μπροστά στις ευρωεκλογές, θα σας έλεγα όχι μόνο μέχρι τις ευρωεκλογές, διότι αυτή η συσπείρωση, αυτή η συμμαχία έχει μια αξία η οποία ξεπερνάει την ανάγκη να βρεθούμε όλοι μαζί στη μάχη των ευρωεκλογών και συνειδητοποιεί την ανάγκη να διαμορφωθεί αυτός ο πλουραλιστικός αριστερός προοδευτικός πόλος, ο οποίος όμως δεν θα κριθεί μόνο από την κριτική που κάνει, από τις επισημάνσεις που κάνει στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, είτε αυτά αφορούν την Ευρώπη, είτε αφορούν τη χώρα, αλλά από την ικανότητά του να διατυπώσει με ένα θετικό τρόπο μια εναλλακτική πρόταση. Ένα νέο σχέδιο μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου».

Τα επόμενα βήματα

Σημειωτέον ότι, όπως εξάλλου υπονόησε και ο ίδιος ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην συνάντηση του Γαλατσίου έχει κληθεί και η ΔΗΜΑΡ –και όλα δείχνουν ότι θα πει το «ναι», συμμετέχοντας στον διάλογο. Πέραν αυτών, όμως, οι προετοιμασίες για τις Ευρωεκλογές είναι πυρετώδεις. Θέμα ημερών είναι να συγκληθεί εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί και κλειστή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στο μεταξύ, θα ανακοινωθούν κι άλλα ονόματα υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές, όπως της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει εκ νέου τα σενάρια για να επιστρατευθεί κάποιος «κορυφαίος» της κυβέρνησης, προκειμένου να προσδώσει στις Ευρωεκλογές χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής μάχης.

Παράλληλα με τις συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να συγκροτηθεί και μία «εκλογική επιτροπή στήριξης» της «Προοδευτικής Συμμαχίας» και ως το τέλος της άλλης εβδομάδας, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων «συνιστωσών» της «Προοδευτικής Συμμαχίας», θα δοθεί στη δημοσιότητα η εκλογική-πολιτική διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές, ενώ θα αρχίσουν να «τρέχουν» σιγά σιγά και τα βασικά προεκλογικά συνθήματα του κυβερνώντος κόμματος.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 21:43 04/04/2019

    Δεν υπάρχει προοδευτική συμμαχία, αλλά φασιστική συμμαχία.Ό τενεκές Τσίπρας είναι η καταστροφή της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.