ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Γιατί είναι αναγκαία η αλλαγή στο τιμόνι του δήμου

Τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας υπάρχει μια δημοτική αρχή που έχει σταθεί αρκετά τυχερή. Η κυβέρνηση κι η περιφέρεια κι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές φρόντισαν να έχει ο δήμος χρήμα στα ταμεία και περίσσεια εργαζομένων στη διάθεσή του. Ακόμη, χάρισαν στην δημοτική αρχή μιαν ολόκληρη παραλία στα Λιπάσματα.

Η διοίκηση του δήμου ωστόσο, δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία. Αντί για να προχωρήσει σε έργα μόνιμου χαρακτήρα και αναπτυξιακά, ξόδεψε τα χρήματα σε δράσεις που θα της απέφεραν εκλογικά οφέλη. Παράλληλα, έφτιαξε φεστιβάλ δίπλα στα καζάνια και σκέπασε τις μυρωδιές που γεμίζουν την πόλη και που η ίδια τις χαρακτηρίζει "απροσδιόριστες". Το όραμα της ανάπλασης όχι μόνο της βιομηχανικής ζώνης αλλά κι ολόκληρης της πόλης, σκεπάστηκε με την σκόνη που σήκωσε μια "απαλλοτρίωση" που πολύ πρόσφατα λανσάρεται ως πανάκεια. Η αλήθεια είναι ότι δίνονται χρήματα σε ιδιώτες αντί να παρθεί το 50% της ιδιοκτησίας τους σαν εισφορά σε γη και μια αντίστοιχη εισφορά σε χρήμα όπως προβλέπει ο νόμος για αστικές αναπλάσεις. Αυτή την ανάπλαση-πολεοδόμηση επεδίωκαν οι δημοτικές αρχές επί δεκαετίες και αυτό ακριβώς ήρθε κι έθαψε η σημερινή δημοτική αρχή.

Ο δήμος έχει μπει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά σημεία:

Το πρώτο είναι τα οικονομικά του δήμου. Με αποφάσεις και τροπολογίες της κυβέρνησης βρέθηκαν στο ταμείο του δήμου 17 εκ. ευρώ. Σε ένα χρόνο έγιναν 12 και σε άλλον ένα 6. Τώρα εξαντλούνται. Αν συνεχιστεί αυτό, ο δήμος θα χρεοκοπήσει πολύ σύντομα.

Ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι πως εγκαταλείφθηκε το όραμα της ανάπλασης και της πολεοδομικής ανασυγκρότησης της ζώνης των παλιών εργοστασίων και όλης της πόλης γενικά. Η οπισθοδρόμηση στον τομέα αυτό είναι κάτι που θα το πληρώσει η πόλη.

Ένα τρίτο ζήτημα είναι οι κοινωνικές πολιτικές. Πρώτα από όλα στο θέμα της νεολαίας, δεν δόθηκε καμιά διέξοδος στους νέους της πόλης μας να ασχοληθούν με νέες τεχνολογίες. Δεν δόθηκε καμιά βοήθεια στη δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Αλλά και η πολιτική απέναντι στους ανήμπορους πάσχει, το ενδιαφέρον για τα καθημερινά προβλήματα είναι μηδαμινό, η τρίτη ηλικία παραμελείται, ενδιαφέρον για μια σωστή πολιτική για τα αδέσποτα ζώα δεν υπάρχει. Για όλα χρειάζεται μια νέα αρχή με πολύ κέφι και ιδέες.

Σαν τέταρτο ζήτημα θα αναφέρω την μηδενική έως εχθρική σχέση της δημοτικής αρχής με τις άλλες παρατάξεις του συμβουλίου. Αντί τη συνεργασίας επιλέγει τις ειρωνείες και μια αυταρχική απόρριψη των πάντων. Γι αυτό ο δήμος διοικείται από μια κλειστή ομάδα που κανείς δεν ξέρει ποια ιδεοληψία θα βρουν να προβάλουν αύριο. Χρειάζονται συναινέσεις και συνεργασίες, πράγματα που είναι ξένα προς την σημερινή δημοτική αρχή. Θέλουμε έναν δήμο ανοιχτό στον κάθε δημότη, σε όλα τα χρώματα κι όλες τις αποχρώσεις. Όχι μόνο γιατί η απλή αναλογική το επιβάλει αλλά γιατί αυτή είναι η νοοτροπία κι η φιλοσοφία μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω πως η διοίκηση πρέπει να αλλάξει χέρια. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Η πόλη μας δεν πρέπει να μένει άλλο ουραγός. Είναι καιρός να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Γιώργος Τσιρίδης
Υποψήφιος Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.