ΚΟΣΜΟΣ

Μεγαλώνει η ένταση ΗΠΑ-Τουρκίας

Η Ουάσινγκτον βάζει τέλος στην προνομιακή εμπορική μεταχείριση της Τουρκίας!

«Πυκνώνουν» τα... σύννεφα μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να τερματίσει την «προτιμησιακή μεταχείριση» της Τουρκίας εντός των ορίων του προγράμματος που επέτρεπε ορισμένα τουρκικά προϊόντα να εισάγονται στη χώρα αδασμολόγητα, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, εν μέσω της πολυεπίπεδης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων τους σε διάφορα ζητήματα και κυρίως λόγω των ρωσικών S-400.

Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή τη 17η του Μάη διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ωστόσο, παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι μειώνει στο μισό το δασμό που επιβάλλεται στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα, από το 50% στο 25%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, κρίθηκε ότι είναι προσήκον να τερματιστεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα που είναι γνωστό με την ονομασία Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ) λόγω του επιπέδου της οικονομικής της ανάπτυξης.

Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή στις αρχές του Μάρτη, όταν δήλωσε πως η Άγκυρα δεν δικαιούται πλέον να ωφελείται από το πρόγραμμα ΣΓΠ διότι «είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά». Η διαδικασία επανεξέτασης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα είχε αρχίσει τον Αύγουστο του 2018, εν μέσω διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν τουρκικά αγαθά αξίας 1,66 δισ. δολαρίων βάσει του ΣΓΠ, ήτοι το 17,7% των εισαγωγών τους από την Τουρκία, κατά τις υπηρεσίες του USTR.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.