ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Κόντρα ρόλος

Τα τελευταία χρόνια που διανύουμε υπό την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζήσαμε την εμφατική επιστροφή της μαρξιστικής θεώρησης των πραγμάτων, ζήσαμε την επιστροφή της πάλης των τάξεων. Μετά από δύο δεκαετίες ευμάρειας, με συμβιβασμούς και συμφωνίες , με πρωτοφανή κοινωνική κινητικότητα και σχετική κοινωνική ειρήνη επιστρέψαμε στη εμφύλιο-πολεμική ρητορεία του οι ΕΜΕΙΣ ή ΕΣΕΙΣ.

Γενεσιουργός αιτία ήταν προφανώς η οικονομική κρίση που ξεγύμνωσε τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις αποκαλύπτοντας τις πραγματικές τους αδυναμίες δηλ. ότι πίσω από τα βαρύγδουπα συνθήματα δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά η εικόνα του επιτήδειου νταλαβερτζή των ρουσφετιών και των εξυπηρετήσεων, είτε σε συντεχνίες είτε συχνά πυκνά σε πρόσωπα.

Ποιος όμως είναι τελικά ο ηττημένος του νέου "εμφυλίου;" Όλοι οι δείκτες συμφωνούν -πως η μεσαία τάξη ήταν αυτή που πλήρωσε κατ' εξοχήν το μάρμαρο. Μια μεσαία τάξη που έπαιξε τον κόντρα ρόλο, που από τάξη αποφάσισε να γίνει χώρος, μεσαίος χώρος. Που από πρωταγωνιστής έγινε κομπάρσος ,που από ηγέτης έγινε οπαδός. Η μεσαία τάξη στήριξε και ενθάρρυνε τις όποιες προσπάθειες έγιναν κυρίως την δεκαετία του '90 για τον εκσυγχρονισμό και εξευρωπαϊσμό της χώρας είτε στην πρώιμη φιλελεύθερη μορφή του από τον Στέφανο Μάνο είτε την άλλη την σοσιαλδημοκρατική του Κώστα Σημίτη. Και οι δύο δυστυχώς πέρασαν κάτω από τον πήχη άλλη λιγότερο άλλη περισσότερο. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος της μετάλλαξης ή ίσως να έπεσε "βαριά" η αλλαγή, δεν το ξέρω και δεν έχω την απάντηση, αυτό που ξέρω είναι πως ξαφνικά τα μεγάλα θέματα της χώρας δεν είχαν πια σημασία αλλά μόνο η καθημερινότητα, πως η σπατάλη του κράτους και οι προσλήψεις έγιναν αναθέρμανση της οικονομίας μέσα από την άνοδο της ζήτησης (τι μας νοιάζει, εμείς τα πληρώναμε;) και άλλα τέτοια ευτράπελα.

Στην κρίση έκλεισε τα μάτια, πίστεψε στο "λεφτά υπάρχουν", πίστεψε στα Ζάππεια, πίστεψε ότι υπήρχαν "Τσολάκογλου" και προσκυνημένοι, πήγε στη Βουλή μαζί με τους αγανακτισμένους και την μούντζωσε, ψήφισε τον ‘’ταξικό εχθρό’’ για τι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ και μεγάλο μέρος της ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα από εθνική περηφάνια. Σήμερα οργισμένη από τον Τσίπρα αλλά και τις επιλογές της, ορμάει να στηρίξει ένα κόμμα Ιανό που φοβάται να είναι φιλελεύθερο αλλά και δεξιό, που ψηφίζει τα αλλοπρόσαλλα και εκμαυλιστικά μέτρα Τσίπρα για να μην κατηγορηθεί για αναλγησία (άλλωστε οι συνταξιούχοι πάνε κυρίως στις κάλπες) και ψηφίζει αν είναι δυνατόν την απαγόρευση ουσιαστικά της οποιαδήποτε απόλυσης, με αποτέλεσμα τη σίγουρη μείωση των προσλήψεων.

Η μεσαία τάξη πρέπει να ξαναβρεί τον εαυτό της, να ξαναμπεί μπροστά στις εξελίξεις, να αναλάβει πρωτοβουλία για τη μετεξέλιξη του Ελληνικού Παράδοξου σε μια Ευρωπαϊκή Κανονικότητα, ατελή μεν αλλά σαφέστατα παρασάγγας προτιμότερη.
Υπάρχει μόνο μία επιλογή το Ποτάμι, ατελές και αυτό, νέο και με λάθη αλλά με σχέδιο και λύσεις, ορθολογικό ριζοσπαστισμό και αποδεδειγμένη προσήλωση στον στόχο. Το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό του. Το συμφέρον της χώρας που είναι συμφέρον όλων και που μόνο με ταξική συναίνεση μπορεί να επιτευχθεί.

Ξανά μπροστάρηδες λοιπόν, ξανά πρωταγωνιστές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.