ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια

Κόσσοβο: Επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων στις περιοχές των Σέρβων

Οι κόντρες γεωπολιτικών συμφερόντων μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ και άλλων δυνάμεων εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την ένταση στις σχέσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, αναθερμαίνοντας, για μία ακόμη φορά, τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αφορμή για το νέο κύκλο έντασης προκαλεί η επιχείρηση ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, το Ζούπιν Πότοκ και άλλες περιοχές των Σέρβων στο βόρειο τμήμα, με πρόσχημα επιχείρηση «αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος».

Στο πλαίσιο αυτής της προσχηματικής επιχείρησης συνέλαβαν 28 Σέρβους και έναν Ρώσο που εργάζεται στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), τον Μιχαήλ Κρασνοτσέκοφ, τον οποίο άφησαν ελεύθερο αργότερα το απόγευμα της Δευτέρας, έπειτα από την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και του διοικητή της αποστολής του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Ζαχία Τανίν.

Κατά την επιχείρηση σύλληψης των 23 Σέρβων (μεταξύ των οποίων 4 αστυνομικοί) σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ορισμένοι από τους συλληφθέντες αντιστάθηκαν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων. Μάλιστα, κάποια στιγμή Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί στο Ζούπιν Πότοκ, έριξαν αληθινά πυρά πάνω από τα κεφάλια Σέρβων πολιτών, σε μία προσπάθεια να τους εκφοβίσουν.

Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης, που σε πρώτη φάση έθεσε σε κατάσταση ετοιμότητας το στρατό και την αστυνομία, στέλνοντας ορισμένες δυνάμεις κοντά στα διοικητικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.