ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι ειπώθηκε, υπό την παρουσία Μητσοτάκη

ΝΔ: Σύσκεψη για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ένταση που δημιουργούν στην περιοχή οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πως «η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση αξιολόγησε και αντιμετώπισε την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην κριτική αυτή μένουμε σταθεροί. Άλλωστε η σημερινή ανησυχητική κατάσταση οφείλεται εν πολλοίς και σε προηγούμενα κυβερνητικά λάθη».

Ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε συντονισμένη εθνική στάση «απέναντι στην πολιτική έντασης που συνειδητά εφαρμόζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και αμφισβητώντας έμπρακτα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ανέφερε, ότι η ΝΔ έχει ενημερώσει εταίρους και συμμάχους και σε ανώτατο επίπεδο τον ΟΗΕ.

Κάλεσε την κυβέρνηση σε συντονισμό με την Κύπρο «να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες-διαβήματα προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πολιτικο-διπλωματικό δίχτυ αποτροπής της Τουρκίας από το να συνεχίσει την επικίνδυνη και αδιέξοδη αυτήν πολιτική της».

«Πιο συγκεκριμένα» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος «στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου της ΕΕ που θα γίνει την Πέμπτη, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ πέραν των δηλώσεων καταδίκης της τουρκικής στάσης, θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα εξετάσει και την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία εάν αυτή συνεχίσει τη σημερινή προκλητική και επικίνδυνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου πολιτική της. Άλλωστε οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας έρχονται σε καταφανή αντίθεση και υποσκάπτουν τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μέσω εναλλακτικών πηγών και οδών ενέργειας, όπως αυτές που μπορούν να προσφέρουν οι ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της Τουρκίας, την οποία Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουν ως στρατηγικό στόχο, εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια την Τουρκία και τον βαθμό συμμόρφωσής της με τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα. Ζητάμε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να στείλει τα κατάλληλα σαφή μηνύματα στην Τουρκία προκειμένου να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να παύσει να λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην τόσο κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.