ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Ζαχαριάδης

«Ο Μητσοτάκης εκφράζει το κοινωνικά ανάλγητο πρόσωπο της συντηρητικής παράταξης»

«Για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε το πολιτικά αδίστακτο και κοινωνικά ανάλγητο πρόσωπο της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα, το οποίο εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτά δεν είναι κάτι καινούριο το οποίο σκέφθηκε ο κ.Μητσοτάκης και το προτείνει. Είναι η πιο επιθετική και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης στην Ευρώπη και τον κόσμο(...)» υπογράμμισε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM", ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ αναφορικά με την "επταήμερη εργασία".

«Να λοιπόν μια σημαντική πολιτική αντίθεση. Από τη μια, η δική μας τοποθέτηση που προσπαθεί μέσα σε μια αγορά εργασίας, η οποία έχει αποδιαρθρωθεί και έχουν υποβαθμιστεί τα δικαιώματα τα τελευταία δεκαπέντε - είκοσι χρόνια να ανασυγκροτηθεί και να αναταχθεί προς όφελος των εργαζομένων. Στον αντίποδα, έρχεται ο κ.Μητσοτάκης και λέει αν συμφωνούν οι εργαζόμενοι, επταήμερη εργασία. Ξέρετε αν σου βάλουν και σένα πιστόλι στον κρόταφο υπάρχει η πιθανότητα να συμφωνήσεις. Αυτά όμως από το 1850 και μετά έχουν εφαρμοστεί πολλές φορές σε ευρωπαϊκές χώρες, απορρίφθηκαν, οδήγησαν σε κοινωνικές εντάσεις, σε ξεσηκωμούς, διότι οι άνθρωποι έβλεπαν ότι αυτά τα μοντέλα δεν προχωρούσαν. Ο κ. Μητσοτάκης είναι υποταγμένος σε μια λογική ακραία συντηρητική, ακραία νεοφιλελεύθερη, θα έλεγε κάποιος αυτό που θέλουν οι επιχειρήσεις και η ελίτ μονοσήμαντα».

Όπως είπε ο κ. Ζαχαριάδης «επταήμερη εργασία έχουμε για παράδειγμα στα νοσοκομεία της χώρας, δεν κλείνει το νοσοκομείο το Σαββατοκύριακο (...) Άλλο συζητάμε εδώ, δεν συζητάμε αν μια επιχείρηση θα μπορεί να εργάζεται επτάημερο δημόσια ή ιδιωτική κτλ, συζητάμε αν ο εργαζόμενος, ο άνθρωπος θα μπορεί να εργάζεται επτάημερο(...)».

Δίνουμε μία μόνιμη παροχή στους πολίτες

Ερωτηθείς για τα μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε «αυτή η κυβέρνηση ό,τι έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια, πρώτα το κοστολογεί, πρώτα το συμφωνεί με τους θεσμούς και μετά έρχεται η ώρα των ανακοινώσεων. Βεβαίως δεν είναι προεκλογική παροχολογία, βεβαίως μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι απαξίωσε και στη χθεσινή συνέντευξη (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) τη 13η σύνταξη, εμείς δεν δίνουμε ένα επίδομα εφάπαξ, δίνουμε μία μόνιμη παροχή στους πολίτες».

«Και αυτόν τον Μάιο και τον επόμενο Μάιο και τον μεθεπόμενο Μάιο και όσο εν πάση περιπτώσει θα είναι ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός - γιατί αν ήταν με τον κ. Μητσοτάκη δεν ξέρω τι γίνεται ούτε ο ίδιος μας ξεκαθαρίζει- θα έχουμε πλέον αυτή την 13η σύνταξη. Και όταν το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας, θα μπορέσουμε να έχουμε και ακόμα μεγαλύτερη επιστροφή στους πολίτες. Το λέω αυτό διότι δεν έχουν καταλάβει στη ΝΔ τη βασική μας διαφορά. Οταν κυβερνούσαν αυτοί και το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές τίναζαν τη μπάνκα στον αέρα, φέρναν χρέη, φέρναν ελλείμματα. Εμείς δεν είμαστε έτσι. Δεν είναι ο κ. Τσίπρας ένας τέτοιος ηγέτης, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια παράταξη. Εμείς μετρημένα, κοστολογημένα, νοικοκυρεμένα (...) ό,τι περισσεύει αυτό θα διανέμεται».

Πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τους ενημερώνω στη ΝΔ να είναι πιο φειδωλοί, 21 ευρωβουλευτές βγάζει συνολικά η χώρα, σε λίγο θα μας πουν ότι θα έχουμε διαφορά και μεγαλύτερη από 21 ευρωβουλευτές. Εν πάση περιπτώσει, εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μπροστά και η διαφορά θα είναι μικρή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, γιατί στις εκλογές δεν ψηφίζουν ούτε οι δημοσκόποι, ούτε οι αναλυτές, ούτε οι διακαναλικές. Ψηφίζουν οι πολίτες» είπε ο κ. Ζαχαριάδης αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Υπογράμμισε δε, ότι, «η συζήτηση για την Ευρώπη είναι πάρα πολύ κρίσιμη διότι, αυτή τη στιγμή συζητιέται το μοντέλο το οποίο θα έχει η Ευρώπη στο σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης (...). Τι θα κάνει η Ευρώπη; Η Ευρώπη θα προστατεύσει το κοινωνικό κράτος, τις δομές και τις υποδομές που την έκαναν διαχρονικά τον τόπο και τον χώρο, μέσα στην ανθρώπινη ιστορία, που αναπτύχθηκε καλύτερα από οπουδήποτε αλλού η δυνατότητα μιας κοινωνίας να έχει ισορροπίες και να ευημερεί; Ή στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, των υψηλών ρυθμών της οικονομικής παγκοσμιοποίησης θα αρχίσει ένα - ένα να τα ξηλώνει και να τα απεμπολεί και να μοιάζει -σε κοινωνικό κράτος κι υποδομές- σε σχηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την παράδοση της Ευρώπης και της αλληλεγγύης;».

«Αυτό» συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης «είναι το μεγάλο ερώτημα, αυτό εκπροσωπούμε εμείς και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ως προοδευτικές δυνάμεις. Στον αντίποδα αυτού είναι η λογική που έχει κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βέμπερ. Και επειδή βλέπω μια εργώδη προσπάθεια από στελέχη της ΝΔ να μας πουν τι καλός είναι ο κ. Βέμπερ, εγώ θέλω να τον παραλληλίσω με κάποιον που τον ξέρουμε πολύ καλά στην Ελλάδα. Ο κ. Βέμπερ είναι ένας πιο νέος, πιο εμμονικός, πιο αδίστακτος, πιο κυνικός και πιο σκληρός κύριος Σόιμπλε. Αυτό είναι ο κ. Βέμπερ, αυτή είναι η πολιτική του ακτινογραφία. Αυτό το οποίο ζήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια στον ευρωπαϊκό Νότο, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με τις εμμονές και τη λιτότητα του κ. Σόιμπλε σε "συσκευασία" νεότερου είναι ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό το οποίο έχουμε να διαλέξουμε την επόμενη μέρα είναι πώς σκεφτόμαστε στην Ευρώπη. Εμείς λέμε ότι την Ευρώπη πρέπει να τη διαφυλάξουμε, να την επανιδρύσουμε, να έχουμε μια λογική πολιτικής συνοχής και άμβλυνσης των ανισοτήτων και εντός των χωρών και εντός της ΕΕ συνολικά, το σχέδιο του κ. Βέμπερ, του κ. Μητσοτάκη, του κ. Σόιμπλε, της ευρωπαϊκής Δεξιάς είναι μία Ευρώπη πιο σκληρή, πιο νεοφιλελεύθερη».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.