ΚΟΣΜΟΣ

Για απαγωγή του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης φωνάζει ο Χουάν Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Συνελήφθη ο Ζαμπράνο, δεξί χέρι του πραξικοπηματία Γκουαϊδό

Στη σύλληψη του δεξιού χεριού του πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό και αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Έντγκαρ Ζαμπράνο, προχώρησαν οι αρχές της Βενεζουέλας, τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, μετά και τη συμμετοχή του στην απόπειρα πραξικοπήματος, υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Από τη μεριά του, ο εκλεκτός των ΗΠΑ, ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, κατήγγειλε τη σύλληψη του Ζαμπράνο από την υπηρεσία πληροφοριών, ως απαγωγή.

«Δίνουμε σήμα συναγερμού στον λαό της Βενεζουέλας και τη διεθνή κοινότητα: το καθεστώς απήγαγε τον πρώτο αντιπρόεδρο» της Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε μέσω Twitter ο Γκουαϊδό. «Προσπαθεί να διαλύσει την εξουσία που αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, αλλά δεν θα το πετύχει», πρόσθεσε.

Λίγο πριν από τη σύλληψή του ο ίδιος ο Ζαμπράνο αφηγήθηκε ότι πράκτορες της SEBIN, της υπηρεσίας πληροφοριών, περικύκλωσαν το αυτοκίνητό του μπροστά στην έδρα του κόμματός του, της Δημοκρατικής Δράσης.

«Μας αιφνιδίασε η SEBIN. Όταν αρνηθήκαμε να βγούμε από το όχημά μας, χρησιμοποίησε γερανό για να μας πάει διά της βίας απευθείας στο Ελικοειδές», την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών, ανέφερε μέσω Twitter.

Η σύλληψη έγινε περί τις 18:35 της Τετάρτης (σ.σ. 1:35 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

Ο Ζαμπράνο είναι ο ένας από τους δέκα πολιτικούς της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, συνωμοσία και άλλα εγκλήματα από το Ανώτατο Δικαστήριο, διότι ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και ξεσηκωμού του στρατού για να ανατραπεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, της οποίας ηγήθηκε ο Γκουαϊδό την 30ή Απριλίου. Η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε την Τρίτη να αρθεί η βουλευτική ασυλία τους.

Η Συντακτική Συνέλευση είναι το ένα από τα δύο ανταγωνιστικά κοινοβούλια στη Βενεζουέλα. Σχηματίστηκε το 2017 και αποτελείται αποκλειστικά από τσαβιστές, στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος του Νικολάς Μαδούρο. Αντικατέστησε de facto την Εθνοσυνέλευση, οι αποφάσεις της οποίας δεν λαμβάνονται έκτοτε υπόψη από την κυβέρνηση.

View this post on Instagram

[DETENIDO] ⛔ Siete patrullas y una grúa usó el Sebin para llevarse detenido al primer vicepresidente de la @asambleave. El diputado Edgar Zambrano no se bajó de su vehículo al ser interceptado y procedieron a montar el carro en una grúa para llevarlo detenido. El hecho ocurrió aproximadamente a las 7 pm de este 8 de mayo en las cercanías de la sede del partido Acción Democrática en La Florida #Caracas. Después del alzamiento militar del 30 de abril Zambrano fue acusado por el TSJ de Nicolás Maduro de cometer los delitos: Traición a la patria, Conspiración, Instigación a la insurrección, Rebelión Civil, entre otros. Video de la periodista #GabyGabyG en Twitter ⛔

A post shared by 🇻🇪 El Vistazo, Venezuela (@diarioelvistazo) on

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.