ΥΓΕΙΑ

Οι... αντιγηραντικές διατροφικές συνήθειες

Φάτε σωστά και πείτε αντίο στις ρυτίδες

Είναι γεγονός ότι οι καλύτερες διατροφικές επιλογές βελτιώνουν μεταξύ άλλων και την ποιότητα της επιδερμίδας. Εστιάζουμε, λοιπόν, σε μερικές από αυτές που εντάσσοντάς τες στο καθημερινό μας διαιτολόγιο επιβραδύνουμε σημαντικά το «άγγιγμα» του χρόνου.

Όσο πιο προσεγμένη είναι η διατροφή μας, τόσο περισσότερο απολαμβάνουμε τα πολλαπλά οφέλη της κάθε τροφής. Όπως, λοιπόν, αρκετά «μικρά μυστικά» της γενικότερης εικόνας μας, έτσι και αυτά της υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας, βρίσκονται στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας. Συνεπώς, οι σωστές διατροφικές επιλογές μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται στον οργανισμό και εμείς απολαμβάνουμε μακροπρόθεσμα τα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να τηρούνται και οι τρεις από τους κυριότερους κανόνες προστασίας του δέρματος που δεν είναι άλλοι από την αποχή από το τσιγάρο, τη μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και την επαρκή ενυδάτωση.

Φρούτα
Ένας από τους πολλούς λόγους που πρέπει να εντάσσουμε τα φρούτα στην καθημερινή μας διατροφή είναι η συσχέτισή τους με μία λαμπερή και υγιή επιδερμίδα. Κάποια από αυτά, όπως οι φράουλες, τα γκρειπφρούτ ή τα πορτοκάλια, περιέχουν βιταμίνη C που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και προάγει μεταξύ άλλων την παραγωγή κολλαγόνου μειώνοντας την εμφάνιση ρυτίδων και τη λιπαρότητα της επιδερμίδας. Ακόμα, το κολλαγόνο, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ελλαγικού οξέος, διατηρούν τη σφριγηλότητα και απαλότητα της επιδερμίδας προστατεύοντας τις ελαστικές ίνες του δέρματος. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία καθώς και το σχηματισμό δερματικών αλλοιώσεων όπως οι κοκκινίλες.

Κόκκινες πιπεριές και ντομάτες
Τα λαχανικά με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και Ε, καθώς και βιοφλαβονοειδή. Οι συγκεκριμένες ουσίες όχι μόνο ενυδατώνουν αλλά και θεραπεύουν το δέρμα. Συγκεκριμένα όμως, οι κόκκινες πιπεριές οφείλουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Οι ντομάτες ωστόσο, περιέχουν μεγάλες δόσεις λυκοπένιου, ενός ακόμα ισχυρού αντιοξειδωτικού, ενώ η κατανάλωσή της σε καθημερινή βάση ενισχύει την άμυνα του δέρματος στα ηλιακά εγκαύματα. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Ε. Θυμηθείτε ότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν η ντομάτα μαγειρευτεί.

Μαύρη σοκολάτα
Ωστόσο, δεν θα ήταν υπερβολικό αν αποκαλούσαμε τη μαύρη σοκολάτα και το κακάο ως τις κατεξοχήν αντιγηραντικές τροφές αφού αποτελούν δύο από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών και εξαιτίας αυτών, χαρίζουν στην επιδερμίδα μας την απαραίτητη λάμψη αλλά και προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επίσης, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φλαβονοειδή οφελούν στην ανανέωσή της μέσω της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος.

Tροφές με Ω3 λιπαρά οξέα
Τα ψάρια- όπως ο σολομός και το σκουμπρί είναι πλούσια πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμμετέχουν στη σύνθεση της ανώτερης στιβάδας της επιδερμίδας αποτρέποντας και την εμφάνιση της ξηροδερμίας. Ακόμα, τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι υπεύθυνα για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών. Επειδή η κυτταρική μεμβράνη συγκρατεί νερό, όσο πιο ισχυρή είναι τόσο καλύτερα τα κύτταρα συγκρατούν την υγρασία. Συγκεκριμένα, ο σολομός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, που συμβάλλει και στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος. Εξάλλου, έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν λιπαρά ψάρια τείνουν να εμφανίζουν λιγότερες ρυτίδες ενώ παρατηρείται καθυστερημένη γήρανση της επιδερμίδας τους.

Ξηροί καρποί
Ίσως οι θερμίδες των ξηρών καρπών να σας αποτρέπουν να τους καταναλώσετε, όμως σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη αν μάθετε ότι συγκαταλέγονται στη λίστα μας. Οι ξηροί καρποί, κυρίως όμως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, που, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία ενώ παράλληλα την ενυδατώνει. Σημειώστε τέλος ότι οι ξηροί καρποί περιέχουν και υψηλή ποσότητα Ω3 λιπαρών οξέων.

Προσοχή! Μακριά από τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Σύμφωνα με τον δρα Νίκολας Περικόνε, Αμερικανό «πρύτανη» της Δερματολογίας και ειδικό σύμβουλο αντιγήρανσης των διασήμων, οι τροφές «υψηλού γλυκαιμικού δείκτη» αυξάνουν εξαιρετικά γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που λειτουργεί επίσης σε βάρος του οργανισμού και της φυσικά της επιδερμίδας. «Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου, προκαλούμε αντίστοιχη αύξηση στην ινσουλίνη, που οδηγεί σε φλεγμονώδη αντίδραση (γλυκοζυλίωση). Αυτό συνεπάγεται βλάβη του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης του δέρματος δηλαδή που το βοηθεί να διατηρείται ελαστικό και νεανικό. Κάθε γλυκοζυλίωση στο κολλαγόνο θέτει τις βάσεις για ρυτίδες και απώλεια της ελαστικότητας», επισημαίνει.

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.