ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η φωτογραφία-"καμπανάκι" από τη Γροιλανδία για το λιώσιμο των πάγων

Μια φωτογραφία που τράβηξε στις 13 Ιουνίου ο Στέφεν Όλσεν του Κέντρου Ωκεανών και Πάγων του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, η οποία δείχνει σκύλους που σέρνουν έλκηθρα να φαίνονται να τρέχουν πάνω στη θάλασσα καθώς περνούν ανάμεσα σε λιωμένους πάγους στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας, έρχεται να υπογραμμίσει τον κίνδυνο από το ασυνήθιστο για την εποχή λιώσιμο των πάγων.

Η φωτογραφία, η οποία ελήφθη στο φιορδ Ίνγκλφιλντ Μπρέντνινγκ, δείχνει την ύπαρξη νερού πάνω από ένα στρώμα πάγου πάχους 1,2 μέτρων, σύμφωνα με τον Όλσεν.

Όπως αναφέρει στο Twitter ο Όλσεν, η ερευνητική ομάδα του χρησιμοποίησε φωτογραφίες από δορυφόρο για να σχεδιάσει το ταξίδι της και οι φωτογραφίες κατέγραψαν μια "ασυνήθιστη ημέρα", ενώ η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι "για πολλούς περισσότερο συμβολική παρά επιστημονική". Η ομάδα του Όλσεν διέσχισε το φιορδ, τμήματα του οποίου είχαν λιώσει, για να ανακτήσει τον εξοπλισμό της και τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

Το λιώσιμο των πάγων, όπως αυτό που απεικονίζεται, συνήθως δεν συμβαίνει τόσο νωρίς το καλοκαίρι, δηλαδή πριν από το τέλος Ιουνίου ή τον Ιούλιο. Η Ρουθ Μότραμ του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας δήλωσε στην Guardian ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιον ρόλο έχει διαδραματίσει η υπερθέρμανση του πλανήτη γιατί, παρότι αυτές οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστες, οι συνθήκες δεν είναι πρωτόγνωρες και "ένα ακραίο φαινόμενο οφειλόμενο στον καιρό επομένως είναι δύσκολο να το αποδώσουμε μόνο στην κλιματική αλλαγή".

Η φωτογραφία ήρθε στη δημοσιότητα εν μέσω ανησυχητικών δεδομένων για τις θερμοκρασίες στην Γροιλανδία. Το Σάββατο, το μπλογκ της Washington Post "Capital Weather Gang" ανέφερε ότι τα ευρωπαϊκά καιρικά μοντέλα δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Γροιλανδίας έφθασαν την περασμένη Τετάρτη στους 22,2 βαθμούς Κελσίου -πάνω από το φυσιολογικό- την παραμονή δηλαδή που τραβήχτηκε η φωτογραφία.

PHOTO: Steffen M Olsen/Twitter

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.