ΕΛΛΑΔΑ

Στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο

Η μεγάλη συναυλία για τον Μίκη

«Είναι ανάγκη οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι. Να επιστρέψουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό και να αποφύγουμε τον διχασμό που έφερε τις χειρότερες καταστροφές. Όταν είμαστε ενωμένοι, μεγαλουργούμε. Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική». Όταν ο σπουδαιότερος της εποχής σου μιλά, όταν ζητά, οφείλεις να ακούσεις και να προβληματιστείς. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο σπουδαιότερος της εποχής μας. Δεν είναι μόνο συνθέτης, καλλιτέχνης, μουσικός... είναι πολλά περισσότερα.

Είναι ένα σύμβολο, ένα υπόδειγμα πολίτη, με έντονη πολιτική δράση, ένας ΈΛΛΗΝΑΣ που αγάπησε στην πράξη αυτή τη χώρα, τη διαφήμισε στο εξωτερικό, πάλεψε και παλεύει για εκείνη και τους ανθρώπους της. Η μεγάλη συναυλία που διοργανώθηκε στο Καλλιμάρμαρο για τον Μίκη Θεοδωράκη εξελίχθηκε σε ένα πανελλαδικό μήνυμα ενάντια στον διχασμό, ενόψει και των κρίσιμων εκλογών που θα διεξαχθούν σε λίγες ημέρες.

Η συναυλία είχε συμβολικό τίτλο τον στίχο του Μίκη Θεοδωράκη: «ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ- Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά» από το ομώνυμο τραγούδι του.

Η επιστολή Θεοδωράκη:
«Ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σαν ένα ακόμα αφιέρωμα προς εμένα αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ό,τι πίστεψα περισσότερο στη ζωή μου: Στην ενότητα των Ελλήνων.
Απορώ ειλικρινά, πως υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν έχουν κατανοήσει, ότι στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας οι Έλληνες ήταν ενωμένοι. Όπως και ότι ο εθνικός διχασμός ήταν υπαίτιος για όλα τα δεινά που έζησε ο Λαός μας.
Κι αυτό δεν είναι άποψη ενός ρομαντικού καλλιτέχνη αλλά η καθαρή ιστορική αλήθεια.
Ειδικά μετά τα Μνημόνια, μας χρειάζεται μια μακρά περίοδος ανάκαμψης, προόδου και αναγέννησης.
Πιστεύω όμως ότι η πιο μεγάλη ίσως απώλεια, υψίστης εθνικής σημασίας, είναι το γεγονός ότι χάθηκε ο ανθός του Έθνους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέοι, μορφωμένοι και επιστήμονες οι πιο πολλοί, με άλλα λόγια η ατμομηχανή που θα μας οδηγούσε προς το μέλλον.
Με σφιγμένη καρδιά θα ήθελα με τα τραγούδια μου να βοηθήσω όλους τους συμπατριώτες μου να ενωθούν γύρω από αυτόν τον μέγιστο στόχο: Να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα. Όμως ποια πατρίδα; Σε μια πατρίδα όπου οι μισοί θέλουν να εξαφανίσουν τους άλλους μισούς, την ώρα που η χώρα μας βγαίνει αργά και βασανιστικά από την κρίση, ενώ παράλληλα τα απειλητικά σύννεφα στην γειτονιά μας γίνονται κάθε μέρα και πιο μαύρα;
ΕΝΩΘΕΙΤΕ!Βάλτε την αμαξοστοιχία «Ελλάς» πάνω στις ράγες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της προόδου. Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητά μας. Βοηθήστε τον Λαό μας να ξαναγίνει αυτός που με την λάμψη του κάποτε κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ξαναφέρτε πίσω τα φωτεινά μυαλά της νέας γενιάς.

Ήταν μία συναυλία η οποία γκρέμισε τα τείχη που χωρίζουν κοινωνικές τάξεις, ιδεολογίες, απόψεις, σκοπιμότητες, συμφέροντα, επιδιώξεις. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι πάνω απ΄ όλα όσα αναφέραμε και αυτό αποδείχθηκε με την παρουσία επωνύμων και μη, χιλιάδων πολιτών, καλλιτεχνών, πολιτικών, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τον σπουδαίο αυτόν Έλληνα. Ήταν μία συναυλία με πάθος, όπως όλη η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη. Διότι ο Μίκης έχει πάθος για τη ζωή, για το δίκαιο, για τον άνθρωπο, αλλά πάνω απ΄ όλα, το δίκαιο για την ταλαιπωρημένη διαχρονικά Ελλάδα, το ιερό χώμα που γεννά ακόμη γίγαντες.

Τη συναυλία άνοιξε ο Γιώργος Νταλάρας με το τραγούδι «Ένα γράμμα από τη Ζήτουνα». Ακολούθησαν αλφαβητικά δεκάδες καλλιτέχνες, οι οποίοι τραγουδούσαν ένα δημιούργημα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Μία μαγική βραδιά στο Παναθηναϊκό στάδιο, ωστόσο τόσο μικρή σε διάρκεια για να χωρέσει το έργο του σπουδαίου αυτού Έλληνα, αλλά και για να απολαύσει κανείς το δημιουργικό του ταλέντο, τη μελωδία, την έμπνευση.

Από τις Κορυφαίες στιγμές της βραδιάς ήταν η εμφάνιση του Βασίλη Λέκκα, ο οποίος κάλεσε τους πάντες να σηκωθούν όρθιοι για τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμήνευσε το Στείλε ουρανέ μου ένα φιλί.

Ο Μίκης, φυσικά, δεν μπορούσε να λείψει από τη δική του μεγάλη βραδιά. Ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Μίμη Πλέσσα, έναν ακόμη σπουδαίο συνθέτη, απολάμβανε την αγάπη και την καθολική αποδοχή του κόσμου. Αν θέλουμε να βάλουμε σε μία σωστή βάση την παρουσία και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, η χθεσινή βραδιά είναι που δίνει το στίγμα.

Η χθεσινή στο Καλλιμάρρμαρο ήταν μία βραδιά μαγική, γεμάτη με το πάθος, το ταλέντο, την αύρα, τη ζωή του Μίκη, την οποία απόλαυσαν χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών, με ενθουσιασμό, θαυμασμό και αγάπη για έναν άνθρωπο που πρόσφερε, που αφήνει το στίγμα του σε τούτο τον κόσμο, που εν τέλει το άστρο του θα λάμπει για πολλές δεκαετίες ακόμα, καθιστώντας τη ζωή και το έργο ένα από τα τελευταία πρότυπα που αξίζει ένα παιδί να ακολουθήσει.

Και ο κόσμος, που από νωρίς σχημάτιζε ουρές για να πιάσει μια όσο το δυνατό καλύτερη θέση εκεί κοντά στο κέντρο του Σταδίου, στις μαρμάρινες κερκίδες, όταν είδε τον Μίκη να φτάνει, σηκώθηκε όρθιος και τον αποθέωσε.

Μαζί με τις χιλιάδες του κόσμου, στο Καλλιμάρμαρο ήταν και εκπρόσωποι του πνεύματος, ηθοποιοί και καλλιτέχνες, επίλεκτα στελέχη του αθλητισμού, Ολυμπιονίκες και αθλητές που τίμησαν την Ελλάδα και σήκωσαν τη γαλανόλευκη ψηλά είναι εκεί για να τιμήσουν το Μίκη Θεοδωράκη.

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με 25 σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για μία αξέρχαστη καλοκαιρινή βραδιά. Ο συνθέτης είχε εκφράσει την επιθυμία να παρίστανται στη συναυλία όχι μόνο οι 25 τραγουδιστές, αλλά και το σύνολο των συνάδελφών του συνθετών, με τους οποίους από κοινού δημιούργησαν το ρωμαλέο ελληνικό τραγούδι.

Την εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο παρουσίασαν ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Θέμης Αδαμαντίδης
Ρίτα Αντωνοπούλου
Καλλιόπη Βέττα
Ελένη Βιτάλη
Δώρος Δημοσθένους
Πέγκυ Ζήνα
Γιάννης Ζουγανέλης
Παντελής Θαλασσινός
Αντώνης Καλογιάννης
Σταμάτης Κόκοτας
Βασίλης Λέκκας
Μανώλης Μητσιάς
Δημήτρης Μπάσης
Γιάννης Μπέζος
Γιώτα Νέγκα
Λάκης Παπαδόπουλος με τα ψηλά ρεβέρ
Σοφία Παπάζογλου
Μίλτος Πασχαλίδης
Αντώνης Ρέμος
Ηρώ Σαΐα
Πασχάλης Τόνιος
Λάκης Χαλκιάς
Zülfü Livaneli
Arja Saijonmäa

Έκτακτη συμμετοχή αυτή του Γιώργου Νταλάρα που με την ερμηνεία του σε γνωστά τραγούδια του μουσικοσυνθέτη ξεσήκωσε τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.