ΥΓΕΙΑ

Πέντε τρόποι για να μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά

Αισιοδοξία και όρεξη για ζωή! Αυτά είναι τα δύο «συστατικά» που συνθέτουν συνήθως το μυστικό της ευτυχίας. Πώς μπορούμε να προσφέρουμε τέτοιες εμπειρίες στα παιδιά μας;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, με πέντε απλούς και διασκεδαστικούς τρόπους!

1. Ενισχύστε το συναίσθημα της έκπληξης και της περιέργειας στα παιδιά
Δώστε τη δυνατότητα στο παιδί σας να αποκτήσει εμπειρίες που να του προκαλούν θαυμασμό και να του κινούν την περιέργεια! Διαβάστε στα παιδιά σας βιβλία φαντασίας (π.χ. τον Χάρι Πότερ) ή επινοήστε οι ίδιοι φανταστικές ιστορίες με αινίγματα. Δείξτε στα παιδιά μαγικά κόλπα ή παρακολουθήστε μαζί τους μία σχετική παράσταση. Τα παιδιά διασκεδάζουν επίσης πολύ όταν τους εξηγούμε πώς λειτουργούν διάφορα πράγματα: για παράδειγμα, πώς μπορεί ένας μαγνήτης σε λίγα δευτερόλεπτα να κινήσει ρινίσματα σιδήρου ή πώς φαίνεται ένα χορταράκι κάτω από το μικροσκόπιο. Θα εκπλαγείτε με τη χαρά τους! Το παιχνίδι της ανακάλυψης δεν κοστίζει ούτε πολλά χρήματα, ούτε πολύ χρόνο, απαιτεί απλώς λίγη φαντασία από εσάς.

2. Αναπτύξτε τη δημιουργικότητα του παιδιού
Μπορείτε να αναπτύξετε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας αφήνοντας κάποιες φορές κατά μέρος όλα τα αγορασμένα παιχνίδια και δίνοντάς του την ευκαιρία να παίξει με απλά υλικά, όπως χάντρες, κομμάτια που περίσσεψαν από ένα ύφασμα, χαρτόνια ή πολύχρωμους μαρκαδόρους. Μην αγχώνεστε ανά πάσα στιγμή μη και το παιδί βαρεθεί… Αφήστε το να πλήξει λίγο ώστε να ενεργοποιήσει το ίδιο τη δημιουργικότητα που κρύβει μέσα του!

3. Θεωρήστε την παιδική ανεμελιά ως σημάδι ζωντάνιας
Τα παιδιά θα έχουν στο μέλλον αρκετό χρόνο και ακόμα περισσότερους λόγους να ζήσουν με σωστό τρόπο, με πρόγραμμα και «πρέπει». Μη νιώθετε δυσαρέσκεια κάθε φορά που τα βλέπετε να τεμπελιάζουν ή να αδυνατούν να τηρήσουν κάποιο χρονικό όρο στο παιχνίδι. Τώρα είναι η εποχή για να βιώσουν την ανεμελιά σε όλο της το μεγαλείο!

4. Βοηθήστε στην ανάπτυξη των αισθήσεων
Καλλιεργήστε την αντίληψη του παιδιού σας, και μέσω αυτής τη ζωντάνια του, φροντίζοντας για την ανάπτυξη των αισθήσεών του. Για παράδειγμα, το να περπατάει ξυπόλυτο στο βρεγμένο γρασίδι ή να αναγνωρίζει οικεία αντικείμενα με μάτια κλειστά ή φρούτα από τη μυρωδιά τους. Σημαντικό ρόλο στην ψυχική ανάταση διαδραματίζουν επίσης η μουσική και η επαφή με τη φύση. Τα χρώματα, τα σχήματα, οι μυρωδιές και οι ήχοι της φύσης συντελούν στην ψυχική ηρεμία ανθρώπων κάθε ηλικίας σε αντίθεση με τον θόρυβο και τις εικόνες της πόλης.

5. Δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα να χαλαρώσουν
Σε ποιες περιπτώσεις νιώθει το παιδί σας ξέγνοιαστο ή τουλάχιστον διαφορετικό απ’ ό,τι συνήθως; Μήπως αυτό συμβαίνει όταν παίζει ή όταν κάνει ποδήλατο; Όταν φτιάχνει κατασκευές ή όταν παίζει με άλλα παιδιά; Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και οι προτιμήσεις του επίσης. Εντοπίστε αυτό που το χαλαρώνει και εμπλουτίστε κάποιες ώρες τις εβδομάδας με αυτό που κάνει το παιδί να αισθάνεται πραγματικά χαρούμενο...

Πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.