ΚΟΣΜΟΣ

Στο Παρίσι

Σε δημοπρασία το ρεβόλβερ με το οποίο αυτοκτόνησε ο Βαν Γκογκ!

Το ρεβόλβερ μάρκας Λεφοσέ (Lefaucheux), που φέρεται ότι χρησιμοποίησε ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ για να βάλει τέλος στη ζωή του στις 27 Ιουλίου 1890 στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ, βγαίνει σε πλειστηριασμό σήμερα, στο Παρίσι, στο Hotel Drouot.

Ο οίκος AuctionArt - Remy Le Fur βγάζει σε πλειστηριασμό αυτό το περιβόητο όπλο διαμετρήματος 7 χιλιοστών. Μολονότι η αυθεντικότητά του ίσως να μη πιστοποιηθεί ποτέ επισήμως, η προέλευσή του θεωρείται σοβαρή. Η αξία του εκτιμάται από 40.000 έως 60.000 ευρώ.

Έπειτα από διαμονή δύο ετών στον γαλλικό νότο, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ εγκαθίσταται στις 20 Μαΐου 1890 στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ ακολουθώντας τις συμβουλές του αδελφού του, του Τεό. Ο γιατρός Πολ Γκασέ, φίλος των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, φροντίζει εκείνη την εποχή τον Ολλανδό καλλιτέχνη, ο οποίος έχει συχνές ψυχολογικές κρίσεις. Ο Βαν Γκογκ, ο οποίος νοικιάζει ένα δωμάτιο στο πανδοχείο του Αρτίρ Ραβού, βρίσκεται τότε στην καλύτερη εποχή του ως καλλιτέχνη και ζωγραφίζει πάνω από έναν πίνακα την ημέρα.

Την Κυριακή 27 Ιουλίου 1890, ο ζωγράφος φέρεται ότι μετέβη σ' ένα κοντινό χωράφι, έβγαλε το πουκάμισό του και αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος μ' αυτό το όπλο το οποίο είχε δανειστεί από τον οικοδεσπότη του. Το ρεβόλβερ του έπεσε από το χέρι και λιποθύμησε. Ανέκτησε τις αισθήσεις του καθώς έπεφτε η νύχτα και, τραυματισμένος, πήρε τον δρόμο για το πανδοχείο. Παρά τις φροντίδες του γιατρού Γκασέ, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από δύο ημέρες αγωνίας.

Το όπλο που βγαίνει σε πλειστηριασμό στο Ντρουό βρέθηκε γύρω στο 1960 από τον καλλιεργητή του χωραφιού και παραδόθηκε στους γονείς του σημερινού ιδιοκτήτη του πανδοχείου του Ραβού. Είχε πολλές φθορές και το είχαν κρεμάσει πάνω από το μπαρ. Το 2016 εκτέθηκε στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με τον οίκο Auction Art, η ανάλυση του όπλου δείχνει πως έμεινε θαμμένο στο έδαφος στη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου που μπορεί να συμπίπτει με το έτος 1890.

Το 2011, Αμερικανοί ερευνητές υποστήριξαν τη θέση πως ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ δεν αυτοκτόνησε, αλλά τραυματίσθηκε από τη σφαίρα νεαρών οι οποίοι έπαιζαν με ένα όπλο.

Όπως ο Πικάσο, ο Καραβάτζιο, ο Μονέ ή ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Βαν Γκογκ είναι ένας από τους ζωγράφους εκείνους που είναι γνωστοί σ' ολόκληρο τον κόσμο και καθετί σχετικό μ' αυτούς αποκτά δημοσιότητα και προκαλεί το ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.