ΚΟΣΜΟΣ

Από τη δολοφονική καταστολή του καθεστώτος

Σουδάν: Αυξάνονται οι νεκροί από την επέμβαση της χούντας κατά των διαδηλωτών

Η αιματηρή καταστολή χιλιάδων Σουδανών πολιτών που συμμετείχαν στην καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο του Χαρτούμ, χθες Δευτέρα, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους μέχρι στιγμής, ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές προσκείμενες στο κίνημα που απαιτεί τον τερματισμό της χούντας που κυβερνά τη χώρα από τον Απρίλη.

Οι μονάδες του στρατού έκαναν χρήση πραγματικών πυρών. Το «στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο» από την πλευρά του διέψευσε ότι διέταξε τη «διάλυση διά της βίας» της καθιστικής διαμαρτυρίας.

Η Οργάνωση του Χαρτούμ του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε χτεσινή ανακοίνωσή του κατήγγειλε το νέο μακελειό σε βάρος διαδηλωτών, επισημαίνοντας πως η χούντα των πραξικοπηματιών φέρει την ευθύνη του εγκλήματος και προβλέποντας ότι θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσει. Το Σουδανικό ΚΚ θυμίζει πως είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τις προσπάθειες των πραξικοπηματιών να διατηρήσουν το προηγούμενο καταπιεστικό καθεστώς σε νέα εκδοχή και συνεχίζει: «Τώρα που το πραγματικό πρόσωπο της χούντας αποκαλύφθηκε στις μάζες του λαού μας, το μόνο που έχουμε μπροστά μας είναι να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια στα απομεινάρια του προηγούμενου καθεστώτος, βγαίνοντας άμεσα στους δρόμους με διαδηλώσεις και με την κήρυξη της πολιτικής ανυπακοής, φτάνοντας έως την πολιτική απεργία και την ανατροπή και διάλυση ολόκληρου του καθεστώτος».

Η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, στον πιο πρόσφατο απολογισμό της, έκανε λόγο για «πάνω από 30 νεκρούς» και για «εκατοντάδες τραυματίες» κατά την επιχείρηση του στρατού. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες ως προς την καταμέτρηση του πραγματικού αριθμού των θυμάτων εξαιτίας της περικύκλωσης των νοσοκομείων από τις δυνάμεις του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. «Γιατροί υφίστανται ξυλοδαρμούς και συλλαμβάνονται», κατήγγειλε.

Η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών κάλεσε τον πληθυσμό να βγει έξω σήμερα Τρίτη -κατ' αυτήν ημέρα της γιορτής του Έιντ, του τέλους του Ραμαζανιού- προκειμένου να «προσευχηθεί για τους μάρτυρες» και να «διαδηλώσει ειρηνικά» μετά τις προσευχές.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της χούντας, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, σε διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από τη σουδανική κρατική τηλεόραση, ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε να σταματήσει να διαπραγματεύεται με τη Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή», αλλά και «να ακυρώσει ό,τι είχε συμφωνηθεί και να διεξαγάγει εκλογές μέσα σε εννέα μήνες».

Αντιδράσεις για την απροκάλυπτη αιματοχυσία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη χρήση υπέρμετρης βίας εναντίον των διαδηλωτών και ζήτησε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα. Υπενθύμισε ότι το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο είναι υπεύθυνο «για την ασφάλεια» των πολιτών του Σουδάν.

Για το Λονδίνο, το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο φέρει «ακέραιη την ευθύνη» για τη «σκανδαλώδη» αιματοχυσία. Αφρικανική Ένωση και Γαλλία καταδίκασαν «τις βιαιότητες», χωρίς να κατονομάσουν τους στρατηγούς άμεσα, καλώντας να ξαναρχίσει διάλογος. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε τη «βάρβαρη και συντονισμένη» καταστολή. Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν τη χούντα, απέφυγαν να καταδικάσουν τη βία: Το Κάιρο κάλεσε απλώς σε «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» και να επαναληφθεί «ο διάλογος» της ηγεσίας του κινήματος διαμαρτυρίας με τους στρατηγούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση να υπάρξει το ταχύτερο παράδοση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση.

Η Βρετανία και η Γερμανία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει σχετικά με το Σουδάν, ανέφεραν διπλωμάτες. Η συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, προγραμματίζεται να διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, κατά τις ίδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.