ΚΟΣΜΟΣ

Εν μέσω πολιτικής "θύελλας"

Στο Λονδίνο ο Τραμπ, σε... αναβρασμό οι Λονδρέζοι που διαδηλώνουν

Το Ηνωμένο Βασίλειο στρώνει σήμερα... κόκκινο χαλί για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί για μια τριήμερη επίσημη επίσκεψη ως τις 5 Ιουνίου, εν μέσω της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και την οποία ενδέχεται να επιδεινώσουν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με αυτή.

Τον Τραμπ και την πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ θα υποδεχθούν η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα σε τελετή που θα γίνει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μετά την οποία θα παρατεθεί γεύμα παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ και το βράδυ επίσημο δείπνο.

Ωστόσο, πίσω από την αίγλη της υποδοχής αυτής με τιμές αρχηγού κράτους, η Βρετανία βρίσκεται σε πολιτική θύελλα, με την πρωθυπουργό των Συντηρητικών να τελεί υπό αποχώρηση μετά την αποτυχία της να φέρει σε πέρας την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Την ίδια ώρα, μένοντας πιστός στη φήμη του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δίστασε να κάνει εριστικές δηλώσεις πριν από την άφιξή του στη χώρα: σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε βρετανικές εφημερίδες επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, συνέστησε στον μελλοντικό της διάδοχο να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία και εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξή του στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, υποστηρικτή ενός σκληρού Brexit, για να την αντικαταστήσει. Επίσης έπλεξε το εγκώμιο του λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του Κόμματος του Brexit, ο οποίος κέρδισε το στοίχημα των ευρωεκλογών.

Προτού διασχίσει τον Ατλαντικό, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε εξάλλου ότι "μπορεί να συναντήσει" τους δύο αυτούς πολιτικούς, με τους οποίους έχει "πολύ καλές σχέσεις". "Θέλουν μια συνάντηση. Θα δούμε τι θα γίνει", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους.

Τις δηλώσεις του επέκρινε σφόδρα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίζοντάς τες "απαράδεκτη ανάμειξη στην δημοκρατία μας".

Όπως και οι προκάτοχοί του, ο Τραμπ αναμένεται να επιμείνει κατά την επίσκεψή του αυτή στην "ειδική σχέση" ανάμεσα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Ωστόσο αυτή δοκιμάζεται σκληρά τον τελευταίο καιρό σε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων το Ιράν, μετά την βούληση που εξέφρασε το Ηνωμένο Βασίλειο να υπερασπιστεί τη διεθνή πυρηνική συμφωνία, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε εν αμφιβόλω, ή την πολιτική για το περιβάλλον.

Η Ουάσινγκτον ασκεί επίσης πιέσεις στο Λονδίνο να αποκλείσει την κινεζική Huawei από το δίκτυό του 5G. Την Κυριακή, στους Sunday Times, ο Τραμπ ζήτησε από το Λονδίνο να φανεί "πολύ προσεκτικό" όσον αφορά τον ρόλο που σχεδιάζει να παραχωρήσει στον κινεζικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών.

"Η σχέση μας ενίσχυσε την ασφάλεια και την ευημερία των χωρών μας για χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει και για τις ερχόμενες γενιές", δήλωσε από την πλευρά της η Τερέζα Μέι, η οποία θα υποδεχθεί τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ντάουνινγκ Στριτ αύριο, Τρίτη, μερικές ημέρες πριν από την παραίτησή της, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου, μολονότι θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο διάδοχός της.

Η εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, ζωτικής σημασίας για την Βρετανία μετά το Brexit, αναμένεται να καταλάβει μεγάλο μέρος των συνομιλιών που θα έχουν οι δύο ηγέτες, αν και ορισμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο φοβούνται μήπως αυτή στραφεί στο τέλος σε βάρος τους.

"Έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ένας απίστευτος εμπορικός εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο", δεσμεύτηκε χθες Κυριακή ο Τραμπ, σημειώνοντας ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί άμεσα μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών.

Διαδηλώσεις κατά Τραμπ στο Λονδίνο

Όπως και την προηγούμενη φορά που επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Ιούλιο του 2018, οπότε δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, και η τωρινή επίσκεψή του πυροδότησε πολλά αιτήματα για διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα ο Τζέρεμι Κόρμπιν απέκλεισε τη συμμετοχή του στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η βασίλισσα προς τιμήν του Τραμπ, σημειώνοντας ότι είναι ένας πρόεδρος "που σκίζει ζωτικής σημασίας διεθνείς συνθήκες, υποστηρίζει την άρνηση της κλιματικής αλλαγής και χρησιμοποιεί μια ρατσιστική ρητορική και μια ρητορική μισογυνισμού".

Στο επίκεντρο κατά το τέλος της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στη Βρετανία θα βρεθεί η 75η επέτειος της Απόβασης, με τελετή που θα γίνει την Τετάρτη στο Πόρτσμουθ, στη νότια Αγγλία, παρουσία της βασίλισσας και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ θα κάνουν στη συνέχεια ένα σύντομο πέρασμα από την Ιρλανδία προτού μεταβούν στις 6 Ιουνίου στην Νορμανδία για τις τελετές για την επέτειο της Απόβασης που έχουν διοργανωθεί από την Γαλλία.

Ωστόσο από την επίσκεψη αυτή στη Βρετανία, "κατά την άποψή μου, αυτό που αναμένει με την μεγαλύτερη ανυπομονησία ο πρόεδρος είναι οι επαφές του με την βασιλική οικογένεια", έκρινε η Χέδερ Κόνλεϊ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Το καλοκαίρι του 2018, ο Τραμπ είχε πάρει τσάι με την βασίλισσα της Βρετανίας στον πύργο του Ουίνδσορ, αλλά είχε στερηθεί τη μεγαλοπρέπεια μιας επίσκεψης αρχηγού κράτους.

Την ίδια ώρα μια συνάντηση με την συμπατριώτισσά του Μέγκαν, την σύζυγο του πρίγκιπα Χάρι, δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα. Η Αμερικανίδα πρώην ηθοποιός είχε επικρίνει τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

"Τι μπορώ να πω; Δεν ήξερα ότι ήταν κακιά", δήλωσε ο Τραμπ στην ταμπλόιντ The Sun, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα τα καταφέρει "πολύ καλά" να υποστηρίξει τον νέο της βασιλικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.