ΚΟΣΜΟΣ

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ-Ιράν

Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν: «Η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέπληξε χθες την Ευρώπη, στηλιτεύοντας το γεγονός δεν τηρεί την υπόσχεσή της να φροντίσει να συνεχίσει να τηρείται η ιστορική συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, την οποία συνυπέγραψαν το 2015 η Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις και διατρέχει πλέον ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο να ξεχαρβαλωθεί.

«Το Ιράν είναι δεσμευμένο στην πλήρη εφαρμογή του ΚΟΣΔ, όσο οι Ε3/ΕΕ εφαρμόζουν τις ΔΙΚΕΣ τους δεσμεύσεις για την οικονομία», τόνισε ο Ζαρίφ σε ανάρτηση στο Twitter, χρησιμοποιώντας κατά σειρά τα ακρώνυμα της επίσημης ονομασίας της συμφωνίας (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης), των τριών ευρωπαϊκών χωρών που την υπέγραψαν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν ξεπέρασε το απώτατο όριο της ποσότητας ουρανίου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού που είχε δεσμευτεί ότι θα διατηρούσε στην κατοχή του εντός των ορίων της συμφωνίας.

Το Ιράν είχε καταλήξει σε αυτή τη συμφωνία με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία, την Κίνα — και τις ΗΠΑ, που όμως αποσύρθηκε από τη συμφωνία τον Μάιο του 2018 και επανέφερε σταδιακά σε ισχύ όλες τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που είχε άρει. Το κείμενο προέβλεπε την επιβολή περιορισμών στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επιδιώξει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.

Παρότι οι Ευρωπαίοι διαβεβαιώνουν ότι θέλουν η συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ, δεν μοιάζουν να μπορούν να παρακάμψουν τα εμπόδια για τις εμπορικές συναλλαγές τα οποία έχουν εγείρει οι σκληρές αμερικανικές κυρώσεις.

«Λοιπόν, στο εξής, το Ιράν θα συμμορφώνεται προς τις δεσμεύσεις του βάσει του ΚΟΣΔ ακριβώς με τον τρόπο που οι Ε3/ΕΕ τηρούν — και θα τηρούν — τις δικές τους», συμπλήρωσε ο Ζαρίφ. «Αρκετά δίκαιο;».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.