ΚΟΣΜΟΣ

Στην πρωτεύουσα Τρίπολη

Λιβύη: Αεροπορικό πλήγμα σε στρατιωτικό νοσοκομείο, τέσσερις τραυματίες

Τρεις τραυματιοφορείς κι ένας γιατρός ειδικευμένος στις πρώτες βοήθειες τραυματίστηκαν χτες Τρίτη σε αεροπορικό πλήγμα εναντίον νοσοκομείου εκστρατείας νότια της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Το αεροπορικό πλήγμα προκάλεσε ζημιές στον εξοπλισμό του νοσοκομείου.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, το υπουργείο Υγείας «καταδικάζει σθεναρά το άμεσο και ανήθικο πλήγμα εναντίον του νοσοκομείου εκστρατείας της περιοχής Σουάνι», κατηγορώντας τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που συνεχίζουν τις μάχες προ των πυλών της πρωτεύουσας της Λιβύης, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 1.093 ανθρώπους, εκ των οποίων 106 ήταν άμαχοι, έχουν τραυματίσει άλλους 5.752 ανθρώπους, ανάμεσά τους 294 αμάχους, κι έχουν εκτοπίσει πάνω από 100.000 κατοίκους νοτίων προαστίων της Τρίπολης, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ προχτές Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, με μία ανακοίνωση χαρακτηριστική της ιμπεριαλιστικής υποκρισίας, έξι δυτικές και αραβικές χώρες που πρωτοστατούν στην επέμβαση στη Λιβύη απηύθυναν έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες λόγω του κινδύνου επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης!

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκφράζουν τη «βαθιά ανησυχία τους» για τις εχθροπραξίες στα περίχωρα της Τρίπολης.

Η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ είναι, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, ανάμεσα στους κυριότερους υποστηρικτές του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ενώ ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία στηρίζουν την «επίσημη» κυβέρνηση.

Οι κυβερνήσεις των έξι χωρών απευθύνουν έκκληση να υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση και αναστολή των μαχών», προκειμένου να διευκολυνθεί «η ταχεία επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Υπογραμμίζουν ότι οι συγκρούσεις «έχουν καταστήσει ακόμη πιο επείγουσα την ανθρωπιστική κατάσταση», επιδείνωσαν την κρίση των μεταναστών που περιμένουν στη Λιβύη την ευκαιρία για να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη και εκτιμούν ότι εξτρεμιστικά κινήματα μπορεί να επωφεληθούν από το κενό ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.