ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο νέος ΓΓ Αθλητισμού στο Sport24 Radio 103,3

Μαυρωτάς: «Ο αθλητισμός δεν είναι κόστος, αλλά επένδυση»

Ο νέος γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, εξήγησε πως το πρωί της περασμένης Δευτέρας (15/7), του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντάς του: «Δεν σε θέλω για τις πολιτικές σου πεποιθήσεις, αλλά για τις γνώσεις σου στον συγκεκριμένο τομέα».

Ο νέος γγ Αθλητισμού μίλησε στο "Sport24 Radio 103,3" για το νέο ρόλο του σε έναν χώρο που έχει υπηρετήσει ως αθλητής, τόνισε πως «ο αθλητισμός δεν είναι κόστος, αλλά επένδυση», ενώ δήλωσε για τον τέως γενικό γραμματέα Αθλητισμού, από τον οποίο παίρνει τη σκυτάλη: «Ήδη, ο κύριος Ιούλιος Συναδινός είχε κάνει πολύ καλή δουλειά και θα προσπαθήσουμε να το αναπτύξουμε».

Ο Γιώργος Μαυρωτάς βρέθηκε προ εκπλήξεως, όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό: «Η αλήθεια είναι ότι ήταν ξαφνικό. Με πήρε ένα τηλέφωνο ο πρωθυπουργός το πρωί της Δευτέρας και μου ζήτησε ν' αναλάβω αυτή τη θέση. Μου είπε «γνωρίζω ότι είσαι σε άλλο κόμμα, αλλά δεν σε θέλω για τις πολιτικές σου πεποιθήσεις, αλλά για τις γνώσεις σου στον συγκεκριμένο τομέα». Το συζήτησα λίγο με κάποιους ανθρώπους και πήρα αυτήν την απόφαση γιατί ο αθλητισμός είναι ένα κομμάτι που αγαπάω και πονάω. Νομίζω ότι στην πολιτική πρέπει να προσπαθείς και να προσφέρεις, με γνώσεις και με πράξεις στ' αντικείμενα που μπορείς».

Για την ενασχόληση με την πολιτική: «Το έναυσμα ήταν ένα βιβλίο που είχα γράψει το “ Θεώρημα της επτάδας”. Το είδε ο Κώστας Γιαννακίδης και μου ζήτησε να γράφω στο protagon. Γνωρίστηκα με τον Σταύρο Θεοδωράκη και όταν ξεκίνησε το Ποτάμι είπα να... βουτήξω κι εγώ. Με εξέφραζαν πολύ οι ιδέες και οι απόψεις του Σταύρου που μίλαγε γι' αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες, συνεργασία και συνεννόηση. Πράγματα τα οποία στον αθλητισμό τα έχεις βιώσει. Έβλεπα ότι και αυτά θα χρειάζονταν και στην πολιτική».

Για το γεγονός πώς δεν κατέβηκε το Ποτάμι στις εκλογές: «Είχαμε ένα αποθαρρυντικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Δεν μας έδινε τη δυνατότητα σε τόσο μικρό χρόνο και χώρο να επιδιώξουμε την είσοδό μας στη Βουλή. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και ν’ ανασυγκροτηθούμε. Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει και από τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο έντονη. Μια διαδικασία διεύρυνσης και συνεννόησης. Να βρούμε και άλλους συμμάχους στο χώρο του φιλελεύθερου και προοδευτικού κέντρου».

Για το αν θα πάρει πρωτοβουλίες: «Με τον κύριο Αυγενάκη πιστεύω θα έχουμε μια καρποφόρα συνεργασία. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει σε αυτά που γνωρίζει. Εγώ είμαι πιο πολύ στο κομμάτι του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τα Ολυμπιακά αθλήματα και την ανάπτυξη του αθλητισμού. Ο Λευτέρης φαντάζομαι θα έχει πιο πολύ το κομμάτι του επαγγελματικού αθλητισμού και γενικά όσα έχουν πολιτική. Θα κάνουμε μία συνάντηση με τον υφυπουργό που προΐσταται για να δούμε πως μπορούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για χάρη του αθλητισμού».

Για τις προτεραιότητες που έχει: «Θα με βοηθήσει η τεχνοκρατική προσέγγιση του Πολυτεχνείου. Γνωρίζω ότι υπάρχει οικονομική στενότητα. Τα τελευταία τρία χρόνια έχω δει πράγματα για το τι σημαίνει αθλητισμός στην Ευρώπη που πρέπει να δώσει έμφαση. Πράγματα που στην Ελλάδα δεν τα έχουμε τόσο πολύ συνειδητοποιήσει και πρέπει να πορευτούμε μαζί με την Ευρώπη. Για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία, αυτό σιγά σιγά θα το αναπτύξουμε για το που πηγαίνει κάθε ευρώ. Ήδη, ο κύριος Ιούλιος Συναδινός είχε κάνει πολύ καλή δουλειά και θα προσπαθήσουμε να το αναπτύξουμε».

Για το αν μπορεί ο αθλητισμός να έχει κοινή πορεία με την παιδεία: «Αθλητισμός και σχολείο είναι δύο πράγματα συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Ο αθλητισμός πρέπει να συνδυαστεί με την υγεία, με την ευεξία. Αυτό που λέμε για το δια βίου μάθηση, να το κάνουμε δια βίου άθληση. Ο αθλητισμός δεν είναι κόστος, είναι επένδυση».

Για την ενασχόληση του με το αντι-ντόπινγκ: «Αυτός ο τομέας έχει παραμεληθεί. Περισσότερο ήταν οικονομικό θέμα και όχι πολιτικής βούλησης. Πρέπει να είναι μια προτεραιότητα για την αξιοπιστία του αθλητισμού. Όλη η λειτουργία πρέπει να συμβαδίζει με τους διεθνείς κανόνες και το WADA. Γενικά στο αντι-ντόπινγκ η Ελλάδα έχει μια εμπειρία και μπορεί να παίξει ένα πιο σημαντικό ρόλο στο αθλητικό γίγνεσθαι».

Για το πως θα ήθελε να ολοκληρώσει αυτή την πορεία: «Παλαιότερα ήταν ένα στοίχημα η δημιουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, τώρα είναι η λειτουργία των όσων υπάρχουν. Σκοπός μας είναι όσων το δυνατόν περισσότερος κόσμος ν’ ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Ο γενικός γραμματέας δεν κρίνεται μόνο από τον πίνακα των Ολυμπιακών μεταλλίων, αλλά από το ποσοστό του κόσμου που ασχολείται με τον αθλητισμό. Έχουμε τον Αντετοκούνμπο, τον Τσιτσιπά, τη Στεφανίδη, τον Πετρούνια, την Κορακάκη. Αυτοί είναι οι "φάροι", ώστε ν' ασχοληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.