ΕΛΛΑΔΑ

Περιφέρεια Αττικής

Με υπογραφή Δούρου η λύση στην ιστορική εκκρεμότητα του αποχετευτικού της Αν. Αττικής

Δυο μεγάλα και κρίσιμα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική, τα οποία περιλαμβάνονται και στον κατάλογο εμβληματικών έργων της χώρας για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με τις σχετικές αποφάσεις που υπέγραψε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας σημειώνεται ότι τα έργα αυτά «διήνυσαν τουλάχιστον δύο δεκαετίες μελετητικής ωρίμανσης, αδειοδότησης, προστριβών μεταξύ των εμπλεκόμενων, αδράνειας και έλλειψης βούλησης και συντονισμού..., με συνέπεια τη συνεχή περιβαλλοντική επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής σε βάρος των πολιτών και της βιώσιμης ανάπτυξης Σήμερα τονίζεται, εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των έργων και δίνεται η εκκίνηση η οποία αποτελεί το προϊόν της «συνεχούς προσπάθειας για την τελική επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων, την εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης, την τελική φάση μελετητικής ωρίμανσης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων και τη συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε».

Αναλυτικότερα, τα δύο έργα τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι:

- Συλλογή, η επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδος και η επαναχρησιμοποίηση - διάθεση επεξεργασμένων εκροών, με δημόσια δαπάνη 214.607.043 ευρώ. Συνοπτικά το έργο περιλαμβάνει δίκτυο συλλογής ακαθάρτων περίπου 430 χλμ, 23 αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων, 1 Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) δυναμικότητας 135.000 κατοίκων με το Κτίριο Διοίκησης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης και τον αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων εκροών (χερσαίο και υποθαλάσσιο τμήμα).
- Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα και επαναχρησιμοποίηση - διάθεση επεξεργασμένων εκροών, με δημόσια δαπάνη 101.695.921ευρώ. Με δίκτυο συλλογής περίπου 188 χλμ, 15 αντλιοστάσια μεταφοράς, 1 ΚΕΛ δυναμικότητας 51.400 κατοίκων και τον αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων εκροών (χερσαίο και υποθαλάσσιο τμήμα).

Στρατηγικός σχεδιασμός για την εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης

Και στα δύο έργα προβλέφθηκαν οι πλέον πρόσφατες πρακτικές και τεχνολογίες επεξεργασίας λυμάτων, με δυνατότητα για παροχή τριτοβάθμιου επιπέδου επεξεργασία στα λύματα σε πλήρη συμμόρφωση με την Εθνική Νομοθεσία για την επαναπλήρωση των υδατικών αποθεμάτων της ευρύτερης περιοχής.

Η Περιφέρεια επισημαίνει ακόμη ότι λόγω του χρονίζοντος προβλήματος της μη συμμόρφωσης των περιοχών αυτών με την ενωσιακή νομοθεσία όσον αφορά την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων, στις ανωτέρω περιοχές έχουν επιβληθεί σημαντικά πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τα οποία συνεχίζουν να επιβάλλονται στη χώρα έως τη λειτουργία του συνόλου των απαιτούμενων έργων.

Ειδικότερα για τους συνολικά 71.000 κατοίκους που θα εξυπηρετηθούν (δηλαδή για 18.000 της Ραφήνας, 28.000 της Αρτέμιδας και 25.000 της Νέας Μάκρης), η χώρα μας πληρώνει στην Ε.Ε. πρόστιμο 2.389.660 ευρώ / εξάμηνο το οποίο αντιστοιχεί σε 13.276 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης σύνδεσης των ακινήτων των κατοίκων των περιοχών αυτών με τα προβλεπόμενα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 65,65% του συνολικού προστίμου που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε στη χώρα μας για τη μη συμμόρφωσή της στα οριζόμενα στην Οδηγία 91/271/ΕΟΚ - Επεξεργασία αστικών λυμάτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.