ΚΟΣΜΟΣ

Μέτρα καταστολής και αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών

Μεξικό-ΗΠΑ: Η καταστολή μείωσε κατά το 1/3 την παράτυπη μετανάστευση

Αξιωματούχοι της μεξικανικής και της αμερικανικής κυβέρνησης θα ξανασυναντηθούν σε 45 ημέρες στην Ουάσινγκτον για να αξιολογήσουν εκ νέου τις προσπάθειες του Μεξικού για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ.

«Καταγράψαμε μείωση των μεταναστευτικών ροών (προς τις ΗΠΑ) κατά περίπου 36,2%» κατά τη διάρκεια των 45 προηγούμενων ημερών και «αποφασίσαμε να ξανασυναντηθούμε στην Ουάσινγκτον σε (άλλες) 45 ημέρες. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας», τόνισε ο Εμπράρδ τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η πρώτη περίοδος των 45 ημερών που προβλεπόταν στη συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία συνήφθη την 7η Ιουνίου ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Μεξικό, τερματίστηκε τη Δευτέρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει επιβεβαιώσει αυτό το ραντεβού της 5ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημέρα που θα συμπληρωθούν 90 ημέρες από την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο Εμπράρδ έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της λατινοαμερικάνικης περιοδείας του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Πομπέο ευχαρίστησε τη μεξικανική κυβέρνηση για την «πρόοδο» που έχει επιτύχει στον αγώνα εναντίον της παράνομης μετανάστευσης.

Χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «οι συλλήψεις στα νότια σύνορα των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 30% και πλέον τον Ιούνιο».

Λίγοι περισσότεροι από 104.000 μετανάστες συνελήφθησαν στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα αφού πέρασαν παράνομα στα σύνορα με το Μεξικό, ήτοι 40.000 λιγότεροι απ’ ό,τι τον Μάιο.

Επισείοντας στη γειτονική χώρα την απειλή επιβολής τελωνειακών δασμών σε όλα τα προϊόντα που εξάγει στη χώρα του, ο Τραμπ ανάγκασε το Μεξικό να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας που επιβάλλει στα σύνορα. Παράλληλα, εξασφάλισε τη συναίνεση της μεξικανικής κυβέρνησης στο μέτρο που προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα περιμένουν στο Μεξικό την αποπεράτωση της επεξεργασίας των φακέλων τους από τα αμερικανικά ειδικά δικαστήρια που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση.

Παρά τη μείωση του αριθμού των αφίξεων, τα φυλάκια της συνοριοφρουράς και τα κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι πλημμυρισμένα από κόσμο και οι συνθήκες διαβίωσης είναι αξιοθρήνητες, γεγονός που έχει πυροδοτήσει σωρεία επικρίσεων και στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Στη συνάντηση που έγινε (προχθές Κυριακή), επιδείξαμε ότι οι αποφάσεις που έλαβε το Μεξικό ήταν αποτελεσματικές», είπε ο Εμπράρδ. «Οι ΗΠΑ σέβονται τις αποφάσεις αυτές και την πρόοδο» που επιτεύχθηκε, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε χθες αισιόδοξος: «προχωράμε καλά σε αυτό το ζήτημα», παρότι είναι «ένα πολύ περίπλοκο, πολύ δύσκολο θέμα, διότι υπήρξε μια απειλή (από τις ΗΠΑ), μην το ξεχνάμε, να εφαρμοστούν μονομερώς τελωνειακοί δασμοί στους μεξικανούς παραγωγούς», δήλωσε ο αρχηγός του Κράτους στους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.