ΕΛΛΑΔΑ

Τις πολιτικές που υλοποιήθηκαν για τη φιλοξενία προσφύγων την περίοδο 2015-2018, μελετά το βιβλίο του Ν. Κουραχάνη «Πολιτικές στέγασης προσφύγων»

Τις πολιτικές στέγασης των προσφύγων στην Ελλάδα κατά τη χρονική περίοδο 2015-2018, ερευνά ο διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νίκος Κουραχάνης, στο βιβλίο του με τίτλο «Πολιτικές στέγασης προσφύγων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος».

Στο βιβλίο ταξινομούνται οι διαφορετικές στεγαστικές συνθήκες σε τρεις κατηγορίες, τα χοτ σποτ και τους καταυλισμούς, τα κοινωνικά διαμερίσματα και τις καταλήψεις.

Στην πρώτη κατηγορία, ο ερευνητής διαπιστώνει, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μια πολύ επώδυνη κατάσταση για τους φιλοξενούμενους, με ολοκληρωτική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και μια πολύ διευρυμένη στεγαστική επισφάλεια». Στα κοινωνικά διαμερίσματα, «όπου υπάρχουν σαφώς καλύτερες συνθήκες», ο συγγραφέας αναλύει μια σειρά από ζητήματα που τίθενται, όπως το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν συνδέονται με υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και ενσωμάτωσης, «με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε ιδρυματοποίηση, υπό την έννοια ότι δεν κάνουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, δεν υπάρχει ένα σχέδιο ώστε να προχωρήσουν προς την κοινωνική αυτονόμηση, προς την ενδυνάμωση και αυτονόμησή τους», όπως παρατηρεί ο ίδιος. Στην τρίτη κατηγορία, των καταλήψεων στέγης, διευκρινίζει ότι «μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για κάποια σποραδικά εγχειρήματα τα οποία αφενός προσφέρουν καλύτερες στεγαστικές συνθήκες και αφετέρου έχουν και ένα πλαίσιο διαφορετικής πολιτικής αντίληψης, όπου μπαίνει η αλληλεγγύη στο επίκεντρο».

Μέσα από την έρευνά του ο Νίκος Κουραχάνης διαπιστώνει ότι οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν για τη στέγαση αιτούντων άσυλο και προσφύγων δεν συνδέονται με ένα πλαίσιο υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης που να οδηγούν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ευάλωτων πληθυσμών, αλλά εξαντλούνται στην οριακή παροχή συνθηκών διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και είναι παρόμοιες με εκείνες που προωθούνται για άστεγους, άπορους και ουσιοεξαρτημένους. Παρατηρεί, δηλαδή, ότι η ελλιπής διασύνδεση με τις προνοιακές πολιτικές του κράτους δεν αφορά μόνο στους πρόσφυγες, αλλά ευρύτερα στους ευάλωτους Έλληνες.

«Η στέγαση είναι μια απαραίτητη δράση απέναντι στην κοινωνική ενσωμάτωση ενός ατόμου στην κοινωνία, αλλά από μόνη της είναι ανεπαρκής», υπογραμμίζει ο κ. Κουραχάνης και συμπληρώνει: «Οι πολιτικές στέγασης με το υφιστάμενο πλαίσιο που εφαρμόζεται δεν βοηθούν στην κοινωνική ενσωμάτωση, αλλά, αντίθετα, καταλήγουν σε μια μορφή προνοιακής εξάρτησης υπό την έννοια ότι έχουμε κάποιους πληθυσμούς που είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να αυτονομηθούν από μόνοι τους, χρειάζονται μια κοινωνική υποστήριξη και ενδυνάμωση προκειμένου να καταφέρουν να είναι σε θέση να ζήσουν μόνοι τους και αυτό δεν εκπληρώνεται με αποτέλεσμα να είναι διαρκώς εξαρτημένοι και να έχουν διαρκώς την ανάγκη υποστήριξης από την ΕΕ και το κράτος με τις υφιστάμενες μορφές που αυτή συντελείται».

Στις προτάσεις που καταθέτει ο συγγραφέας συμπεριλαμβάνονται η ανάγκη ύπαρξης σαφούς χρονοδιαγράμματος φιλοξενίας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ο περιορισμός και το κλείσιμο των καταυλισμών και η διασύνδεση των διαμερισμάτων με πολιτικές κοινωνικής ένταξης.

Η μελέτη «Πολιτικές στέγασης προσφύγων» του Νίκου Κουραχάνη θα παρουσιαστεί αύριο, στις 8 μ.μ., στο Κηπάκι Τσαμαδού, στα Εξάρχεια.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ηρώ Διώτη, εργαζόμενη στο προσφυγικό, ο Αποστόλης Καψάλης, διδάκτωρ Παντείου και ερευνητής, ο Δημήτρης Παρσάνογλου, διδάσκων στο Πάντειο, και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου.

Ο Νίκος Κουραχάνης διδάσκει Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην έννοια της κοινωνικής ιδιότητας του πολίτη και σε πολιτικές αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων. Έχει συνεργαστεί ως ερευνητής με ποικίλους ακαδημαϊκούς φορείς και ερευνητικά κέντρα καθώς και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.