ΚΟΣΜΟΣ

Το κέντρο θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων

Άγκυρα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να συστήσουν ένα «κέντρο κοινών επιχειρήσεων» στη βόρεια Συρία

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συστήσουν ένα «κέντρο κοινών επιχειρήσεων» για τον συντονισμό και τη διαχείριση της ζώνης ασφαλείας που σχεδιάζεται να εγκαθιδρυθεί στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μια ημέρα μετά τις νέες τουρκικές απειλές για στρατιωτική επίθεση εναντίον των Σύρων Κούρδων πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο τους τελευταίους μήνες αναφορικά με την έκταση και τη διοίκηση της ζώνης αυτής.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουζί Ακάρ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Άγκυρα θέλει η ζώνη ασφαλείας να έχει βάθος περίπου 40 χλμ, και ότι Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιώτες από κοινού θα αφοπλίζουν και θα απομακρύνουν τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Μετά από τρεις ημέρες συνομιλιών στην Άγκυρα, που σκοπό είχαν να αποτρέψουν μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, το υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τον επαναπατρισμό των εκτοπισμένων Σύρων.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει ένα «διάδρομο ειρήνης», που θα εγγυάται ότι οι «Σύροι αδελφοί μας μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «λάβουν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Άγκυρας και «στο πλαίσιο αυτό συστήσουν ταχέως ένα κέντρο κοινών επιχειρήσεων στην Τουρκία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.