ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ποια είναι η σωστή απάντηση;

Μία εξίσωση δίχασε το Twitter

Ένας μαθηματικός έδωσε την εξήγηση σε ένα απλό μαθηματικό ερώτημα που έχει κάνει χιλιάδες χρήστες του Twitter να προβληματίζονται σε όλο τον κόσμο.

Για μέρες, χιλιάδες χρήστες του twitter έσπαγαν το κεφάλι τους με μια μαθηματική εξίσωση. Πόσο κάνει 8 ÷ 2(2 + 2);

Το πρόβλημα ανέβηκε στο twitter από τον χρήστη @ pjmdoll και αμέσως έγινε viral. Κυρίως γιατί οι χρήστες διχάστηκαν μεταξύ δύο απαντήσεων: το 16 και το 1.

Περισσότεροι από 14.000 χρήστες έδωσαν τις απαντήσεις τους – αν και δεν συμφώνησαν όλοι.

Προς τι λοιπόν όλη αυτή η σύγχυση για μια απλή εξίσωση;

Όπως αναφέρει το Insider, το πρόβλημα εντοπίζεται στο με ποια σειρά έχει μάθει κανείς να κάνει τις εξισώσεις. Η σωστή απάντηση σήμερα είναι 16. Πριν από 100 χρόνια θα ήταν το 1.

Ο σωστός τρόπος για να λυθεί η εξίσωση είναι ο εξής:

πρώτα προσθέτετε τις τιμές στην παρένθεση: 8 ÷ 2(4) = ?

στη συνέχεια γίνεται η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός από αριστερά προς τα δεξιά: 8 ÷ 2(4) = 4(4) = 16.

Όσοι βρίσκουν ως απάντηση την τιμή 1, χρησιμοποιούν μια ξεπερασμένη εκδοχή της σειράς που πρέπει να γίνουν οι πράξεις, πολλαπλασιάζοντας πρώτα το 2 με το αποτέλεσμα της παρένθεσης (4) και στη συνέχεια διαιρώντας 8 με 8. Αυτή η απάντηση θα ήταν σωστή πριν από 100 χρόνια.

Σχετικό κείμενο έγραψε στους New York Times και ο καθηγητής μαθηματικών στο Κορνέλ, Steven Strogatz.

Όπως αναφέρει, εξηγώντας ότι η σωστή απάντηση είναι το 16, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα προηγείται η παρένθεση, μετά έρχονται ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση και στο τέλος η πρόσθεση και η αφαίρεση. Ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση έχουν την ίδια προτεραιότητα. Άρα τι κάνουμε πρώτα από αυτά; Ξεκινάμε από όποια πράξη είναι από αριστερά και συνεχίζουμε προς τα δεξιά.

Το ίδιο ισχύει και με την πρόσθεση και την αφαίρεση, που επίσης έχουν -μεταξύ τους- την ίδια προτεραιότητα: ξεκινάμε τις πράξεις από αριστερά προς τα δεξιά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.