ΚΟΣΜΟΣ

Χασάν Ροχανί

«Απίθανη η επίτευξη πυρηνικής συμφωνίας με την ΕΕ μέσα στις επόμενες ημέρες»

Το Ιράν είναι απίθανο να φθάσει μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές χώρες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, όπως μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.

«Πιστεύω πως είναι απίθανο να φθάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα με την Ευρώπη σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Ροχανί. «Η Ευρώπη θα έχει άλλους δύο μήνες για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», προσέθεσε.

Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, πως η υιοθέτηση νέων μέτρων για την περαιτέρω αποδέσμευση της Τεχεράνης από τη συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις θα επιταχύνει τις ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες. «Θα ανακοινώσουμε (περιορισμούς στις δεσμεύσεις) οι οποίοι θα επιταχύνουν τις δραστηριότητες του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», δήλωσε ο Ροχανί.

Σύμφωνα εξάλλου με το αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, το Ιράν απέρριψε προσφορά για δάνειο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ευρωπαϊκές χώρες, η οποία είχε στόχο την προστασία της οικονομίας του από κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου από τις ΗΠΑ.

Η πληροφορία έγινε γνωστή λίγο αφού ανώτερος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το Ιράν μπορεί να αποδεχθεί μια παρόμοια συμφωνία με ευρωπαϊκές δυνάμεις. «Το Ιράν απέρριψε ένα δάνειο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρθηκε από την ΕΕ», μετέδωσε το Press TV. Στο μεταξύ η ιρανική κρατική τηλεόραση έκανε επίσης γνωστό σήμερα πως η Τεχεράνη θα απελευθερώσει επτά μέλη του πληρώματος του βρετανικού δεξαμενοπλοίου Stena Impero, το οποίο έχει συλλάβει.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο πως οι επτά απελευθερώθηκαν για ανθρωπιστικούς λόγους και μπορεί να αναχωρήσουν σύντομα από το Ιράν.

Το δεξαμενόπλοιο Stena Impero συνελήφθη από την Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου, δύο εβδομάδες αφότου η Βρετανία συνέλαβε ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά του εδάφους του Γιβραλτάρ. Το πλοίο αυτό απελευθερώθηκε τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.