ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνει την προκλητικότητα η Τουρκία

"Bόμβα" Τσαβούσογλου: «Θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο» - Οργή και αντίδραση από τη Λευκωσία

Σε ακόμη μία τεράστια πρόκληση και προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων είναι έτοιμη να προχωρήσει η Τουρκία, καθώς, όπως επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα έχει «στα σκαριά» το άνοιγμα της κλειστής για 45 χρόνια πόλης της Αμμοχώστου.

Μιλώντας στο CNN Turk, o Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Έτσι, οι ξεναγήσεις του Τουρκοκύπριου «υπουργού Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι αποδεικνύεται πλέον ότι ήταν κινήσεις προετοιμασίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν περιορίστηκε να επισκεφτεί κι αυτός την κλειστή πόλη, αλλά και προανήγγειλε το άνοιγμά της και ουσιαστικά την ενσωμάτωσή της στα υπόλοιπα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά απειλεί με το άνοιγμα της Αμμοχώστου, καθώς ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι τον περασμένο Ιούνιο είχε δηλώσει ότι «ήρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια, ανακοινώνοντας την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.

Οργή και αντίδραση από την Κύπρο - «Δεν θα παραμείνουμε αδρανείς στις καταδικαστέες δηλώσεις Τσαβούσογλου»

Από τη μεριά της, η Λευκωσία καταδίκασε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα Βαρώσια και τόνισε ότι δεν θα παραμείνει αδρανής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ και ότι αυτές «αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους κύριους στόχους της Τουρκίας».

«Από τη μια την παρεμπόδιση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και τον τερματισμό της κατοχής και από την άλλη την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ με σκοπό το σφετερισμό πολύ μεγάλου μέρους των φυσικών πόρων της Κύπρου, αλλά και καθαρά επεκτατικές βλέψεις εις βάρος της Αμμοχώστου», αναφέρει.

Ο κ. Προδρόμου σημειώνει πως «δεν θα παραμείνουμε αδρανείς, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η Κυπριακή Δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.