ΚΟΣΜΟΣ
Καταχρηστική έκρινε την απόλυση η ισπανική δικαιοσύνη
Ισπανία: Υπάλληλος απολύθηκε για να αντικατασταθεί από... ρομπότ!

Η ισπανική δικαιοσύνη έκρινε «καταχρηστική» την απόλυση «για τεχνικούς λόγους» μίας ταμία σε ξενοδοχείο του αρχιπελάγους των Καναρίων, η οποία είχε αντικατασταθεί τον Μάρτιο από ένα πληροφοριακό πρόγραμμα διαχείρισης!
Το δικαστήριο της Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια «απεφάνθη πως είναι καταχρηστική η λύση του συμβολαίου μιας υπαλλήλου πολυεθνικής του τουριστικού κλάδου (...) που απολύθηκε αφού εργάστηκε 13 χρόνια ως υπάλληλος γραφείου, για να αντικατασταθεί από ένα πληροφοριακό πρόγραμμα ή bot διαχείρισης», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το δικαστήριο.
«Η αυτοματοποίηση μέσω των bot ή ρομπότ, με τη μοναδική δικαιολογία της μείωσης του κόστους, καταλήγει να περιορίζει το δικαίωμα στην εργασία για να ενισχύσει την ελευθερία της επιχείρησης», τονίζει ο δικαστής στην απόφασή του.
Το ξενοδοχείο πρέπει να «επαναπροσλάβει την υπάλληλο εντός 5 ημερών μετά την έκδοση της απόφασης» ή να αυξήσει σε άνω των 28.000 ευρώ την αποζημίωσή της, αποφάσισε ο δικαστής.
Η απόφαση αυτή, κατά της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση, αφορά μια μονάδα της εταιρείας Lopesa, με έδρα το Γκραν Κανάρια, όπου απασχολούνται «περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοι», σύμφωνα με τον ιστότοπό του.
Η ταμίας αντικαταστάθηκε από ένα εργαλείο διαχείρισης απαιτήσεων ή RPA (ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών). Μια μηχανή που, σύμφωνα με την απόφαση, « κάνει όσα της ανατίθενται από τις 17.15 έως τις 06.00» τις εργάσιμες ημέρες και «εργάζεται 24 ώρες ασταμάτητα τις αργίες».
Η υπάλληλος έλαβε τον Μάρτιο μια επιστολή απόλυσης για «τεχνικούς λόγους», μια δικαιολογία που ο δικαστής απέρριψε.

e-πιλογές

Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά με το πρόγραμμα go4more της Εθνικής Τράπεζας!
Σεπτέμβριος. Nέο ξεκίνημα στο σχολείο, στη δουλειά, στη φοιτητική ζωή. Μετά την ...
Διαβάστε το άρθρο του περιοδικού της εφημερίδας Le Figaro
Γαλλικός Τύπος: Πώς η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα στο μεταναστευτικό
Χιλιάδες μετανάστες συρρέουν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα που αποτελεί πλέον την ...
Tι πρέπει να γνωρίζετε
Κτηματολόγιο: Ψηφιακά από βδομάδα και στην Αν. Αττική οι αριθμοί προτεραιότητας
Από την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα ...
Τι εξετάζουν κυβέρνηση και εταιρείες
Επί τάπητος η υποχρεωτική ασφάλιση περιουσιών από φυσικές καταστροφές
Τις προτάσεις της προς την κυβέρνηση για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ...