ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αφορμή το ν/σ για τους πυρόπληκτους στο Μάτι

ΚΚΕ: «Το κράτος μεταθέτει την ευθύνη του σε χορηγούς»

Την διαφωνία του ΚΚΕ με «τη λογική της μετάθεσης των ευθυνών του κράτους σε άλλα κέντρα και παράκεντρα, που διέπει το νομοσχέδιο για τους πυρόπληκτους στο Μάτι», εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το επίμαχο σχέδιο νόμου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, τόνισε πως «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι συμπληρωματικές διατάξεις του νομοσχεδίου δεν δίνουν καμία απάντηση στα προβλήματα των πυρόπληκτων όπως η αποζημίωση που πρέπει να λάβουν οι κάτοικοι στο 100%, οι επισκευές και οι ανακατασκευές κατοικιών, η απορρύπανση της περιοχής, ο σχεδιασμός των απαραίτητων υποδομών, η δημιουργία νοσοκομείου, κλπ.».

Όπως είπε ο κ. Γκιόκας, «το μόνο που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο είναι κάποια στοιχειώδη ζητήματα, μεταθέτοντας όμως την ευθύνη της επίλυσης τους στο ΤΕΕ και σε μια αμφιλεγόμενη εταιρεία. Δηλαδή, ακόμα και για τα αυτονόητα, το κράτος επαφίεται στην "ευγενική" χορηγία των ιδιωτών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «ενώ αρχικά αναφερόταν ότι η εταιρεία θα έχει κυρίως συμβουλευτικό ρόλο, τώρα παραχωρούνται και εκτελεστικές αρμοδιότητες».

Επίσης, κατήγγειλε πως «η ευθύνη του κράτους για το χωροταξικό σχέδιο μετατίθεται στο ΤΕΕ, κατά παρέκκλιση από τις πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας, σε ότι αφορά αναθέσεις, συμβάσεις, προμήθειες κοκ».

Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε είναι αυτή «της χρηματοδότησης των απαραίτητων έργων που θα γίνει από τον Ειδικό Λογαριασμό. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός που δημιουργήθηκε από τις δωρεές κράτους και ιδιωτών έχει μόλις 40 εκατ. ευρώ, και από αυτά ένα μεγάλο μέρος τους θα διατεθεί για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ».

«Εσείς το λέτε αποκεντρωμένη διοίκηση, εμείς το λέμε διάχυση και μετάθεση της ευθύνης», κατέληξε ο Γιάννης Γκιόκας, εκφράζοντας την διαφωνία του ΚΚΕ με τη λογική που διέπει το νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.