ΕΛΛΑΔΑ

Κατάθεση-φωτιά

Mάτι: Δικαστική έρευνα για απόκρυψη στοιχείων

Tη συγκάλυψη ευθυνών για την πύρινη κόλαση του Ιουλίου του 2018 στο Μάτι ερευνά η Εισαγγελία. Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, ο αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος και πραγματογνώμων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στον 6ο πταισματοδίκη Αθηνών.

Την ώρα που η δικογραφία οδεύει προς τον εφέτη ειδικό ανακριτή, στο παρασκήνιο οι Αρχές ερευνούν την ύπαρξη τυχόν ευθυνών για τα στοιχεία που θα έριχναν φως στις συνθήκες της τραγωδίας αλλά μπήκαν... κάτω από το χαλί.

Πρόκειται για τα στοιχεία που δεν συμπεριλήφθηκαν στη δικογραφία με πρώτο το Δελτίο Πυρκαγιάς που συντάχθηκε για το μοιραίο απόγευμα από την Πυροσβεστική. Εκεί αναγράφονται λεπτομέρειες όπως ποια πυροσβεστικά οχήματα μετακινήθηκαν, ποιες ώρες και σε ποιες περιοχές, αλλά και αν έγιναν διασώσεις πυροπαθών και αν εντοπίστηκαν σοροί θυμάτων με τις ακριβείς ώρες. Ωστόσο παρά την επίμονη προσπάθεια του κ. Γκουρμπάτση, μέχρι σήμερα το Δελτίο Πυρκαγιάς δεν έχει παραδοθεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε πυροφυλάκιο που βρίσκεται στην περιοχή της Διώνης και την ευθύνη για τη στελέχωσή του είχε αναλάβει με εθελοντές του ο Δήμος Ραφήνας. Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, το συγκεκριμένο απόγευμα ο πυροφύλακας δεν ήταν στη θέση του και η απουσία αυτή ήταν κομβική, καθώς θα μπορούσε να ειδοποιήσει εγκαίρως τις Αρχές δίνοντας ακριβή στοιχεία για τη φωτιά και τη φορά των ανέμων.

Ο τεχνικός σύμβουλος των συγγενών των θυμάτων είχε ζητήσει από τον Δήμο Ραφήνας λεπτομερή ενημέρωση για το τι συνέβη με τον πυροφύλακα, όπως επίσης ενημέρωση για την αντίδραση του Δήμου Μαραθώνα τις πρώτες κρίσιμες ώρες.

Η προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία με αφορμή επιστολή που είχε στείλει τον περασμένο Απρίλιο ο κ. Γκουρμπάτσης στην τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, όπου έκανε λόγο για σκόπιμη απόκρυψη στοιχείων από αρμόδιους που βρίσκονταν σε "διατεταγμένη υπηρεσία" και δεν εμφάνισαν κρίσιμα έγγραφα και πληροφορίες προκειμένου να συγκαλυφθούν οι όποιες ευθύνες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.