ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πόλεμος» για επιστολική ψήφο και «στάθμιση» στο αποτέλεσμα
«Ναυάγιο» με την ψήφο των αποδήμων

Σε ναυάγιο οδηγείται η υπόθεση της διευκόλυνσης της ψήφου των αποδήμων, καθώς από την πολιτική σύγκρουση που έχει ήδη ξεσπάσει έχει καταστεί σαφές πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν στη Βουλή οι 200 απαιτούμενες ψήφοι για να γίνει νόμος του κράτους η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Τα πάντα, σε κάθε περίπτωση, θα κριθούν μες στον επόμενο μήνα, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει πολλάκις επαναλάβει ότι εντός του Οκτωβρίου θα έρθει η ρύθμιση στη Βουλή. Μάλιστα, χθες, ο κ. Θεοδωρικάκος, σε μία ύστατη προσπάθεια να διασφαλίσει τη συναίνεση των άλλων κομμάτων –ή να δείξει προς προσπαθεί γι’ αυτήν- χαρακτήρισε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του από όλα τα κόμματα ως «νίκη του Ελληνισμού». «Η ομόφωνη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων θα ήταν ένα μοναδικό μήνυμα ενότητας του Ελληνισμού που πρέπει να εκπέμψει το ελληνικό κοινοβούλιο», επισήμανε χαρακτηριστικά στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», επ’ ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, όπου συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος ισχυρίστηκε ότι τυχόν υπερψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου «δεν θα αποτελεί νίκη της κυβέρνησης ή της ΝΔ, αλλά νίκη του Ελληνισμού και μέσα σε αυτήν την έννοια δεν χωρούν διαχωριστικές γραμμές».
Βασικές διαφορές
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο «θα ψηφιστεί μέσα στο 2019», και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της δυνατότητας της επιστολικής ψήφου. Επίσης, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση «θα αξιοποιήσει στο έπακρο την εμπειρία άλλων χωρών για να προσφέρουμε τη διευκόλυνση της ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού» και πρόσθεσε: «η ψήφος τους θα είναι ισοδύναμη με την ψήφο των υπολοίπων Ελλήνων». Από αυτές τις δύο τελευταίες δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου, λοιπόν, προκύπτουν και οι δύο βασικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά κλείνουν κάθε πιθανότητα συναίνεσης επί της διευκόλυνσης της ψήφου των αποδήμων: η πρώτη είναι η επιστολική ψήφος και η δεύτερη η προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κατηγορηματικά.
«Όχι» στην επιστολή ψήφο
Εξάλλου, τοιυς λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» στην επιστολική ψήφο εξήγησε χθες, με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, που έχει επεξεργαστεί, μαζί με τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τους αποδήμους. Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την επιστολική ψήφο «γιατί χάνεται η μυστικότητα της ψήφου, τίθεται θέμα επιρροής στην ψήφο που αποστέλλεται με επιστολή και δημιουργεί ανισοτιμία, όπου π.χ. διευκολύνεται ο κάτοικος της Γερμανίας να ψηφίζει από το σπίτι του, ενώ ο Αθηναίος κάτοικος-δημότης Αλεξανδρούπολης δεν διευκολύνεται».
Επίσης, σύμφωνα με τον πρώην γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «όσοι είναι Έλληνες του εξωτερικού, έχουν ελληνική ιθαγένεια, να τους δώσουμε χρονικό διάστημα 3 μηνών να πάνε αυτοπροσώπως στις πρεσβείες και τα προξενεία να εγγραφούν, δηλώνοντας «μένω εδώ, θέλω να ψηφίζω εδώ». Στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνεται η πρόβλεψη «να υπάρχουν βουλευτές Επικρατείας «Εξωτερικού» που θα τους ψηφίζουν με βάση το κόμμα που επιλέγουν, χωρίς να βάζουν σταυρό, καθώς πολιτικά, νομικά, συνταγματικά και οργανωτικά δεν ήταν ορθό να ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια καταγωγής άνθρωποι που μπορεί να βρίσκονται δεκαετίες εκτός συνόρων». Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την αυτοπρόσωπη ψήφο «σε εκλογικά τμήματα στις πρεσβείες και τα προξενεία, αλλά και άλλα εκλογικά καταστήματα».
Το ΚΙΝΑΛ
Στη μέση, μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, που δημοσιοποίησε τις δικές του προτάσεις. Μεταξύ άλλων, η Χαριλάου Τρικούπη προτείνει να προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων και να συμμετέχουν οι εκλεγμένοι βουλευτές τους από μία περιφέρεια κατοίκων εξωτερικού. Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΚΙΝΑΛ προβλέπει την εκπροσώπηση των αποδήμων ως διακριτής κατηγορίας στη Βουλή, μέσω βουλευτών που θα εκλέγονται και θα εκπροσωπούν τους ίδιους τους Απόδημους, με δικαίωμα ψήφου για «όλους τους Έλληνες του εξωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια». Επίσης, το ΚΙΝΑΛ λέει «ναι» στην επιστολική ψήφο «με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της». Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη, «η πραγματική εκπροσώπηση των Απόδημων εξασφαλίζεται με την δημιουργία μιας νέας ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων», ενώ «οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες».

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...