ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βέροια, από τις 20 ως τις 22 Σεπτεμβρίου

Τριήμερο εκδηλώσεων και πορεία μνήμης για τα 460 θύματα της Εβραϊκής κοινότητας

Εκδηλώσεις και πορεία μνήμης, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα 460 θύματα της εβραϊκής κοινότητας, που οδηγήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά φέτος, από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, στη Βέροια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκθέσεις, διαλέξεις, αποκαλυπτήρια του πρώτου μνημείου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, πορεία μνήμης και εκδήλωση με τίτλο "Η Μνήμη του Νήματος" βασισμένη σε μια ιδέα της διεθνούς φήμης σοπράνο, Σόνιας Θεοδωρίδου.

Την 1η Μαΐου του 1943 οι Ναζί οδήγησαν τους Εβραίους της Βέροιας από την εβραϊκή συνοικία της πόλης μέχρι το Σιδηροδρομικό Σταθμό όπου τους περίμεναν τα φορτηγά - βαγόνια, για να τους μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Αουσβιτς - Μπιρκενάου.

"Είναι ένας τρόπος να θυμηθεί η Βέροια την ιστορία της. Οι μεγαλύτεροι έχουμε μια γνώση του θέματος, όμως οι μικρότερες ηλικίες δεν ξέρουν τι συνέβη τότε. Λέμε ναι στην ιστορία, ναι στη μνήμη", δηλώνει ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης με αφορμή το τριήμερο των εκδηλώσεων που γίνονται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

"Να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα", ανέφερε η κ.Θεοδωρίδου, με αφορμή το κονσέρτο "Η Μνήμη του Νήματος" που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, στις 6:00 το απόγευμα.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ, είπε πως "με τις δράσεις για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος θωρακίζουμε τις σύγχρονες κοινωνίες κατά του φανατισμού, του ρατσισμού και ακραίων ιδεολογιών".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.