ΚΟΣΜΟΣ

Διαφωνία για τη χρονική διάρκεια της παράτασης

Brexit: Οι «27» στηρίζουν μία νέα αναβολή

Τα 27 κράτη μέλη υποστηρίζουν καταρχήν μια παράταση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου αλλά εξακολουθούν να συζητούν τη διάρκεια αυτής της αναβολής, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές από τα 27 κράτη μέλη.

O Μπόρις Τζόνσον κατάφερε, για πρώτη φορά από όταν διορίστηκε πρωθυπουργός, να λάβει τις απαραίτητες ψήφους υπέρ του νομικού πλαισίου της συμφωνίας Brexit. Την ίδια στιγμή υπέστη μια ακόμα ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς οι Βουλευτές αρνήθηκαν να δώσουν το πράσινο φως για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο συνδυασμός επιτυχίας και αποτυχίας αποτελεί ένα ακόμα «θρίαμβο» του διορισμένου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

Το Λονδίνο πέταξε για ακόμα μια φορά τη μπάλα στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας μια νέα παράταση στην ημερομηνία εξόδου, την ώρα που οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσες των 27 κρατών - μελών δεν συμφωνούν για την απάντηση που θα δώσουν στο Λονδίνο.

«Όλοι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα μιας αναβολής για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Η διάρκεια της αναβολής είναι ακόμα υπό συζήτηση», επισήμανε η πηγή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνέχισε τις συνομιλίες με τους αρχηγούς των κρατών μελών, πρόσθεσε.

Χθες, ο Τουσκ πρότεινε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχθούν μια νέα, την τρίτη, αναβολή του Brexit, αυτή τη φορά έως τις 31 Ιανουαρίου, έπειτα από το αποτέλεσμα των χθεσινών ψηφοφοριών στην Βουλή των Κοινοτήτων, που μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Η άποψη (των πρεσβευτών) ήταν ομόφωνα να θεωρηθεί ότι απαιτείται παράταση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με το Λονδίνο», σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες της συνάντησης, ο οποίος επίσης θεώρησε ότι οι διπλωμάτες τάσσονται υπέρ μιας «μεγαλύτερης επέκτασης», δηλαδή εως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Δεν έχει αναφερθεί άλλη ημερομηνία, σύμφωνα με διάφορες ευρωπαϊκές πηγές.

Θα δώσουν οι Βρυξέλλες μια ακόμα παράταση στο Brexit;

Οι Ευρωπαίοι, καταρχάς, εμφανίζονται πρόθυμοι να δώσουν μια ακόμα παράταση. Όμως, κάποιοι εξ αυτών, θεωρούν εκτός κάθε λογικής μια παράταση που θα υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες. Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου υπήρξε συνάντηση της COREPER (μετέχουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες) χωρίς να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Η απόφαση της COREPER να μην καταλήξει σε συμφωνία οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, στο ότι τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι πρέπει να εξετάσουν τις περαιτέρω εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεύτερον λόγω της διαφωνίας ορισμένων κρατών - μελών που θεωρούν ότι μια ακόμα παράταση στη φαρσοκωμωδία του Brexit, θα πλήξει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη «ομάδα» κρατών - μελών της ΕΕ περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Δανία και την Ιρλανδία, ενώ η δεύτερη τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο (και υπό προϋποθέσεις την Ισπανία και το Βέλγιο). Η Γαλλία συμφωνεί με μια σύντομη παράταση, μόνο δύο εβδομάδων, καθώς περαιτέρω αβεβαιότητα θα αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι για την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.