ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» από τον Μπέρκοου σε νέα ψηφοφορία

Brexit: Νέο «χαστούκι» για τον Μπόρις Τζόνσον - Το «θρίλερ» συνεχίζεται...

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων o γνωστός «speaker» Τζον Μπέρκοου, είπε «όχι» σε νέα ψηφοφορία για το Brexit, καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε επαναλαπτική κίνηση που αντίκειται στους κανόνες της κοινοβουλευτικής πειθαρχίας.

«Έχω προβεί σε μια σωστή, από ηθικής απόψεως, κρίση. Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να χαράξει τη δική της κατεύθυνση, με την έγκριση του Κονοβουλίου, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου», τόνισε ο Τζον Μπέρκοου και υπερασπίζοντας τη θέση επισήμανε ότι στόχος του είναι να αποτρέψει αποφάσεις που διχάζουν.

Η απάντηση της No10 δεν άργησε να φτάσει: Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού διεμήνυσε πως επικρατεί απογοήτευση στο κυβερνητικό επιτελείο ύστερα από την απόφαση του προέδου της Βουλής.

«Ο Μπέρκοου δεν μας αφήνει να ικανοποίησουμε την επιθυμία των Βρετανών πολιτών» τόνισε συγκεκριμένα.

Η Βρετανία αναμένεται, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, να οδηγηθεί στην έξοδο από την ΕΕ σε δέκα ημέρες, ωστόσο η υλοποίηση του Brexit δυσχεραίνεται καθώς είναι απαραίτητη η έγκριση από Βουλή Κοινοτήτων και ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα. Η συμφωνία, στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες, δεν έχει λάβει το «πράσινο φως» από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Μπέρκοου διευκρίνισε, πάντως, ότι αποφάσισε να προχωρήσει στο μπλοκάρισμα της ψηφοφορίας, σεβόμενος κοινοβουλευτικό κανόνα που χρονολογείται από το 1604.

Οι βουλευτές του Τζόνσον κατηγόρησαν τον Μπέρκοου ως σαμποτέρ, με τον ίδιο να επιμένει πως ο κανονισμός απαγορεύει ρητά να μπει το ίδιο θέμα σε ψηφοφορία δύο φορές.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα οι Βρυξέλλες εξετάζουν τους όρους για περαιτέρω παράταση του Brexit, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε τα όσα είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Reuters Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί στο Λονδίνο παράταση για την αποχώρησή του από την ΕΕ.

Σε συνέντευξή του, νωρίτερα, στο βρετανικό δίκτυο BBC, o Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ έσπευσε να δηλώσει ότι πλέον η βρετανική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να περάσει η νέα συμφωνία.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Το Εργατικό Κόμμα θα υποβάλει τροπολογία που θα αναγκάζει το Λονδίνο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης, μία τροπολογία που «θα μας έφερνε πίσω στο σημείο εκκίνησης», προειδοποίησε η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρους σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Daily Telegraph.

«Εάν δεν αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό θα οφείλεται στο ότι το Κοινοβούλιο εμπόδισε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ένας άλλος υπουργός στους Times εξηγώντας ότι ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για να εξασφαλισθεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον πρωθυπουργό.

«Δεν προσπαθούμε να το εξουδετερώσουμε, προσπαθούμε να προφυλάξουμε την βρετανική οικονομία, την απασχόλησης και τις δημόσιες υπηρεσίες», επισήμανε στέλεχος του Εργατικού Κόμματους, ο Τζόναθαν Ασγουερθ στο BBC.

«Ο υπεύθυνος τρόπος για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης και αυτό θα πρέπει να υποβληθεί στον βρετανικό λαό για να εκφράσει την άποψή του», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.