ΚΟΣΜΟΣ

Πιέζει ο Τζόνσον για αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου

Brexit: Σήμερα η νέα προσπάθεια για «ναι» από τη Βουλή

Το «θρίλερ» της υπόθεσης του Brexit συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και έχει εξελιχθεί σε... γρίφο για εξαιρετικά δυνατούς, την ώρα που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, επιμένουν ότι το σχέδιο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχει ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Η ήττα του Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο περιπλέκει ακόμα περισσότερα τα πράγματα, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές προτείνουν τη λύση της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, θεωρώντας το no deal Brexit καταστροφικό σενάριο.

Μετά τη νέα ψηφοφορία για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, επικράτησε η πρόταση για μεταφορά της ημερομηνία εξόδου, από τις 31 Οκτωβρίου, στις 31 Ιανουαρίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε το αίτημα, ως όφειλε, στην άλλη πλευρά, αλλά ο ίδιος δεν το υπέγραψε.

Ωστόσο, ένας από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, ήταν πιο σαφή στα λόγια του. «Θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου. Έχουμε όλα τα μέσα και την ικανότητα να το κάνουμε, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Γκόουβ, αρμόδιος για τις προετοιμασίες σε περίπτωση «άτακτης» εξόδου από την ΕΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το μήνυμα εστάλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι το βρετανικό κοινοβούλιο το ψήφισε. «Όμως το κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει τις ιδέες και της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο Μάικλ Γκόουβ.

Η κυβερνητική πηγή ανέφερε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε συνολικά τρεις επιστολές στον Τουσκ: Ένα αντίγραφο του κειμένου αυτού του νόμου (γνωστός ως νόμος Μπεν), ένα διαβιβαστικό σημείωμα από τον αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια τρίτη επιστολή στην οποία δηλώνει ότι δεν θέλει μια αναβολή.

Η κυβέρνηση Τζόνσον θέλει σήμερα να προχωρήσει σε νέα ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με την ΕΕ σχετικά με το Brexit - μετά την ήττα του Σαββάτου - αλλά παραμένει άγνωστο αν αυτό θα το επιτρέψει ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου.

Η πλευρά Τζόνσον υποστηρίζει ότι αυτή τη φορά έχει τις ψήφους που απαιτούνται ωστόσο το βράδυ της Κυριακής υπήρξε μια κίνηση των Εργατιών για να σχηματιστεί ένα μέτωπο με «αντάρτες» συντηρητικούς και μέλη του DUP με τον Guardian να επισημαίνει ότι η συμμαχία αυτή μπορεί είτε να υποχρεώσει την κυβέρνηση σε ένα πιο «μαλακό» Brexit είτε σε μια ψηφοφορία για το αν θα υπάρχει αποχώρηση από την ΕΕ.

Το κυρίαρχο σενάριο

Το κυρίαρχο σενάριο ωστόσο, προβλέπει παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου. Για να δοθεί έγκριση από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει ο Μπόρις Τζόνσον να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των «ναι» και την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων, αναφορικά με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές.

Η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα –την 1η ή στις 15 Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο– εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μεταξύ, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Δεν πρόκειται πάντως να ληφθεί καμία απόφαση μέχρις ότου οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ να έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν πόσες πιθανότητες έχει να περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι, αναλόγως των εξελίξεων στο Λονδίνο, μπορεί να δοθεί παράταση στο Brexit από έναν μήνα (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) έως και έξι μήνες ή και ακόμη περισσότερο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.