ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πρόταση του ΚΚΕ στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος
Γκιόκας: «Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που έχουν δεσμούς με την Ελλάδα»

Την ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού παρουσίασε ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, που συνεδρίασε την Τετάρτη για το άρθρο 54 του Συντάγματος, που αφορά το εκλογικό σύστημα, τις εκλογικές περιφέρειες και τους βουλευτές Επικρατείας.
Η συγκεκριμένη ήταν και η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, αφού στις 8 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει για να καταλήξει, με τη διαδικασία της ψηφοφορίας επί των προτάσεων των κομμάτων, στην τελική της πρόταση, την οποία θα καταθέσει στις 11 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια.
Η τοποθέτηση του Γιάννη Γκιόκα, που παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ
Ο Γιάννης Γκιόκας παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «η πρόταση του ΚΚΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού που έχουν οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς με την Ελλάδα και προστατεύει από την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος με τη συμμετοχή όσων δεν έχουν ουσιαστικούς και πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα και δεν θα υφίστανται τις συνέπειες της ψήφου τους».
Παρουσιάζοντας τους τρεις βασικούς άξονες της πρότασης του ΚΚΕ, τόνισε πως «ο πρώτος είναι η ύπαρξη οικονομικών και κοινωνικών δεσμών και φορολογικών υποχρεώσεων, και όχι μόνο ο ψυχικός δεσμός, που υπάρχει και δεν αμφισβητείται.
Δεύτερος άξονας είναι το χρονικό όριο απουσίας από τη χώρα, για το οποίο αρχικά το ΚΚΕ είχε προτείνει τα 30 χρόνια, αλλά λόγω των πρακτικών δυσχερειών που προέκυψαν πρότεινε τελικά να αποδεικνύεται η παρουσία για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια. Το όριο αυτό καλύπτει όσους αναγκάστηκαν να φύγουν στην κρίση εξαιτίας των πολιτικών των μνημονίων και όσους δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν τα χρόνια της κρίσης.
Τρίτος άξονας είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα, που εγγυάται τόσο την εγκυρότητα όσο και την απόφαση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία».
«Αυτές οι προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο Γιάννης Γκιόκας, «θα πρέπει να θωρακιστούν και συνταγματικά, ενώ δεν συνιστούν ούτε περιορισμό ούτε απώλεια του εκλογικού δικαιώματος. Δεν χάνει κάποιος το εκλογικό δικαίωμα εξαιτίας αυτών των προϋποθέσεων. Είναι τρόποι, προϋποθέσεις διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μέσω της ένταξης στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Οσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε αυτούς τους καταλόγους δεν σημαίνει ότι χάνουν το δικαίωμα ψήφου».
Χαρακτήρισε, επίσης, «αναχρονιστικό το "δίκαιο του αίματος", με βάση το οποίο πολίτες άλλων χωρών μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, αρκεί να αποδείξουν ότι ένας μακρινός πρόγονός τους ήταν ελληνικής καταγωγής. Σε αυτή την περίπτωση θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου χιλιάδες άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την πολιτική πραγματικότητα και διαμορφώνουν κριτήριο με βάση την πραγματικότητα στις κοινωνίες όπου ζουν, ή και από μηχανισμούς που μπορούν να παρεμβαίνουν σ' αυτούς».
Ο κ. Γκιόκας πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ έλαβε υπόψη του τη διεθνή εμπειρία και πρακτική και έκανε αναφορά στη Γερμανία, στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που θέτουν ακόμα πιο αυστηρές προϋποθέσεις».
Για την αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που αναγνώριζε το δικαίωμα ψήφου σε όλους που θα εκλέγουν έναν ορισμένο αριθμό βουλευτών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «άνοιγε κερκόπορτα στο "δίκαιο του αίματος"», ενώ αναφέρθηκε και στη στάση του ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, που ασκεί κριτική στη ΝΔ διότι «υπαναχώρησε από το να δώσει δικαίωμα ψήφου σε όλους με βάση το αναχρονιστικό "δίκαιο του αίματος"».
Υπογράμμισε ακόμα πως «η τελική στάση του ΚΚΕ θα διαμορφωθεί με βάση την τελική πρόταση της κυβέρνησης και εφόσον υπάρξει συνταγματική θωράκιση».
Σχολιάζοντας τέλος τα περί ισοτιμίας της ψήφου, που επικαλούνται άλλα κόμματα, ο κ. Γκιόκας τόνισε ότι «η επίκληση αυτή γίνεται επιλεκτικά, διότι ούτε σήμερα υπάρχει ισοτιμία ψήφου όταν υπάρχουν πλαφόν και μπόνους στον εκλογικό νόμο», ενώ συμπλήρωσε ότι «και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει ούτε το πλαφόν ούτε το μπόνους, αφού αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει απόκλιση έως 10% στην κατανομή των εδρών από το εκλογικό αποτέλεσμα».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ είναι σταθερά υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής».

MATRIX24 WebTV
