ΚΟΣΜΟΣ

Με επιστολή του προς τον Γιούνκερ

«Υπάρχει πολύ λίγος χρόνος για συμφωνία»

Εναλλακτικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop στα σύνορα με την Ιρλανδία έστειλε ο Βρεττανός πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κάνοντας μια πρόταση πέντε σημείων, που θα έβγαζε τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Ιρλανδίας από την τελωνειακή Ένωση, ο Μπόρις Τζόνσον σημειώνει ότι υπάρχει «πολύ λίγος χρόνος» για να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit.

«Αυτή η κυβέρνηση θέλει συμφωνία, όπως είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε. Εάν δεν επιτευχθεί, θα πρόκειται για μια αποτυχία της διπλωματίας, για την οποία όλοι θα είμαστε υπεύθυνοι» γράφει στην επιστολή του προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο 

  • Σεβασμό στη συμφωνία του Μπέλφαστ/ συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής
  • Δέσμευση για μακροχρόνιες περιοχές συνεργασίας Βρετανίας – Ιρλανδίας
  • Δημιουργία μιας «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα
  • Η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει τις νέες ρυθμίσεις πριν τεθούν στην ισχύ
  • Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέλος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Το σχέδιο προβλέπει άμεση αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από την τελωνειακή ένωση, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεπάγεται τελωνειακούς ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας. Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετριαστεί μέσω εναλλακτικών ρυθμίσεων. Τα μέλη της κυβέρνησης θεωρούν ότι οι νέες ρυθμίσεις θα φέρουν τις ψήφους συντηρητικών, που απέρριψαν τη συμφωνία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.