ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αδειάζουν» Μητσοτάκη Σαλμάς και Μπογδάνος
Στα δύο η ΝΔ για το γαλλικό βέτο

Έντονη ανησυχία για τυχόν αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και για νέα δεδομένα που δημιουργούνται σε βάρος της Συμφωνίας των Πρεσπών επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, την ώρα που η Αθήνα επισήμως προσπαθεί να απεκδυθεί ευθυνών για το «ναυάγιο» στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, κυβερνητικοί βουλευτές επιχαίρουν, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο το «αφήγημα» Μητσοτάκη, αλλά και τις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων.
Βεβαίως, η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των δύο βαλκανικών χωρών κάθε άλλο παρά συνδεδεμένη με τις επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει, με την έννοια ότι δεν εμφανίστηκε να αναλαμβάνει μία πρωτοβουλία -όπως θα περίμεναν, ενδεχομένως, στα Σκόπια, από μία φίλη και γείτονα χώρα- ενώ επί της ουσίας διευκόλυνε το ναυάγιο, υιοθετώντας την γερμανική «γραμμή» περί «υποψηφιότητας-πακέτο»: με άλλα λόγια, το Βερολίνο ήθελε να εξεταστούν «πακέτο» και ταυτοχρόνως οι υποψηφιότητες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, με αποτέλεσμα η γειτονική μας χώρα να «πληρώσει» το μάρμαρο για τα ελλείμματα της Αλβανίας και την ανικανότητά της να συμμορφωθεί με τα προενταξιακά κριτήρια.
Ανησυχία
Η εξέλιξη αυτή δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού όλοι στις Βρυξέλλες είχαν καταλάβει ότι ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα μεταπειθόταν τόσο εύκολα. Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τυχόν «πισωγύρισμα» σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε, μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, να προβεί σε ειδική δήλωση, τασσόμενος υπέρ της εκκίνησης της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας. Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός επί της ουσίας ήθελε να απεκδυθεί τυχόν ευθυνών για το ναυάγιο και να δείξει στους γείτονες ότι η Ελλάδα δεν έβαλε κανένα εμπόδιο. Ταυτοχρόνως, ο κ. Μητσοτάκης, με την δήλωσή του διευκολύνει τον πρωθυπουργό Ζάεφ να διαχειριστεί το ναυάγιο, καθώς θα μπορεί να απαντά στις κατηγορίες ότι η Ελλάδα «τον πούλησε» με την επίκληση της δήλωσης Μητσοτάκη.
Σκληρή γραμμή
Ωστόσο, την ώρα που ο πρωθυπουργός δήλωνε υπέρ της εκκίνησης της ενταξιακής πορείας της γείτονος, με αποτέλεσμα να τον κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ για «οβιδιακή μεταμόρφωση», στο εσωτερικό της ΝΔ τα πράγματα δεν ήταν... καθόλου έτσι: αντιθέτως, βουλευτές που ανήκουν στην σκληροπυρηνική πτέρυγα επί της ουσίας... επιχαίρουν με το αδιέξοδο, δίνοντας επιχειρήματα στα Σκόπια να κατηγορήσουν την Αθήνα ότι εξύφανε συνωμοσία σε βάρος της Βόρειας Μακεδονίας. «Η διπλωματία ασκείται πίσω από κλειστές πόρτες», είπε στην πρωινή εκπομπή το σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, ισχυριζόμενος πως «το βέτο που δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι θα ασκήσει η Ν.Δ. στην πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. ικανοποιήθηκε τώρα από το βέτο της Γαλλίας», όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου.
Σημειωτέον ότι τα όργανα είχαν ξεκινήσει ήδη από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν και ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε εμφανιστεί ικανοποιημένος για το γαλλικό βέτο, υποστηρίζοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra πως «πολιτική είναι να μην είσαι πάντα εσύ ο κακός, αλλά καμία φορά να κάνεις πίσω και να αφήνεις κάποιον άλλο να κάνει τον κακό».
Παρέμβαση Τσίπρα
Εντωμεταξύ, η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του τέως πρωθυπουργού –και «αρχιτέκτονα» της Συμφωνίας των Πρεσπών»- Αλέξη Τσίπρα, που διαπίστωσε ότι «η Ελλάδα γυρνά σε ρόλο κομπάρσου στα Βαλκάνια». «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που δεν τολμά καλά-καλά να προφέρει το όνομα της γειτονικής χώρας, αποδέχθηκε πειθήνια τη μοιραία σύνδεση της ενταξιακής πορείας της γειτονικής μας χώρας με αυτήν της Αλβανίας, χωρίς μάλιστα να απαιτήσει μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «παρακολούθησε σιωπηλός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δανία και την Ολλανδία να διαπραγματεύονται το μέλλον των Βαλκανίων. Και τώρα αμήχανα παρακολουθεί την Ιταλία, να προτείνει επανεκκίνηση του ενταξιακού διαλόγου τον Νοέμβριο». «Είμαι βέβαιος», σχολιάζει ο κ. Τσίπρας, «ότι όσο δημόσια θα λέει το εξόχως αντιφατικό ότι πρέπει να τιμήσουμε την επιζήμια Συμφωνία, ταυτόχρονα θα παρακαλάει μη τυχόν και κερδίσουν ξανά στη γειτονική χώρα οι εθνικιστές και αμφισβητήσουν την -κατά τ' άλλα- "κατάπτυστη" Συμφωνία των Πρεσπών», πρόσθεσε ο τέως πρωθυπουργός.
Απάντηση Πέτσα
Στην συγκεκριμένη ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο facebook απάντησε με σκληρό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Η Ελλάδα μαζεύει τα σπασμένα της εξωτερικής πολιτικής του κ. Τσίπρα και του θιάσου Κοτζιά - Καμμένου. Οι πολίτες ξέρουν ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα επί 4,5 χρόνια κομπάρσο στην Ευρώπη. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκε πολύ γρήγορα για να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και για να αποκαταστήσει τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή μας, αλλά και την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη. Όπως προκύπτει από τα επιτεύγματα των πρώτων εκατό ημερών στα εξωτερικά θέματα, από τη συμπεριφορά των εταίρων μας κι από τα δημοσιεύματα στα ξένα Μ.Μ.Ε., η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνίστρια. Όλα τα άλλα είναι ψέματα, φαντασιώσεις και προφάσεις εν αμαρτίαις», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πορτ παρόλ της κυβέρνησης.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...