ΚΟΣΜΟΣ

«Αντιτρομοκρατική επιχείριση» χαρακτηρίζει το αιματοκύλισμα του κουρδικού λαού...

Τσαβούσογλου: «ΗΠΑ και Ρωσία αναγνώρισαν τη νομιμότητα της επέμβασης»

Πολιτική επιτυχία χαρακτήρισε τη συνεννόηση με Ρωσία και ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε πάνελ του πρακτορείου Anadolu για την τουρκική εισβολή στη Συρία και τα εδάφη στα βόρεια της χώρας, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν, ενώ τόνισε πως οι "τρομοκράτες της YPG" έχουν προθεσμία 150 ωρών για να "καθαρίσουν" τη ζώνη ασφαλείας!

Οι κυριότερες δηλώσεις του Τσαβούσογλου, το πρωί της Τετάρτης:

«Η Τουρκία κατέληξε μέσα σε πέντε μέρες σε δυο συμφωνίες, καθώς κάθισε στο τραπέζι με δυο μεγάλες δυνάμεις του κόσμου και συμφιλιώθηκε με αυτές. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πολιτική επιτυχία. Ξεκινήσαμε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση και υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις πάνω σε αυτό.

Αντιδράσαμε, καθώς θέλαμε να καταπολεμήσουμε το κράτος της τρομοκρατίας που είχε εγκαθιδρυθεί. Οι δυο μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, αποδέχτηκαν τη νομιμότητα της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης». Αν εμφανιστεί, από εδώ και στο εξής, κάποιο τρομοκρατικό στοιχείο, θα το εξουδετερώσουμε. Είμαστε δεσμευμένοι με τα σύνορα της Συρίας και την εδαφική της ακεραιότητα. Το σημερινό στάτους κβο θα διατηρηθεί, μέχρι την εύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού στη βόρεια Συρία, είναι Άραβες. Οι Άραβες θα βρίσκονται στην εξουσία μετά την πολιτική λύση. Αν μεταξύ των Αράβων, βρίσκονται Κούρδοι, τότε οι Κούρδοι θα είναι στην εξουσία. Πρέπει να διαχωρίσουμε τους Κούρδους αδερφούς μας από τους τρομοκράτες. Οι τρομοκράτες της YPG θα φύγουν πέρα από τα 30 χιλιόμετρα της ζώνης ασφαλείας. Και αυτό πρέπει να το κάνουν μέσα σε 150 ώρες.

Κοινές περιπολίες Τουρκίας και Ρωσίας θα ξεκινήσουν με το τέλος των 150 ωρών από το Κομπάνι προς τα σύνορα με το Ιράκ. Υπάρχει μόνο μια εξαίρεση: έχουμε αποκλείσει την Καμισλί από τις κοινές περιπολίες, ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με τα στοιχεία του καθεστώτος της συγκεκριμένης περιοχής. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως τα μέλη της YPG δεν είναι υποχρεωμένα να αποχωρήσουν και από εκεί, κάτι που πρέπει να κάνουν και στις πόλεις Μανμπίτζ και Τελ Ριφάτ.

Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Τοπικές κυβερνήσεις θα αναπτυχθούν στη ζώνη ασφαλείας. Το σημαντικό πρόβλημα ήταν η παρουσία και ανάπτυξη αυτών των τρομοκρατών.

Θα συνεργαστούμε με τη Ρωσία για την επιστροφή των προσφύγων, ενώ υπάρχει πιθανότητα να συναντηθούμε και με τρεις ευρωπαϊκές χώρες γι' αυτό. Εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί στο συγκεκριμένο κομμάτι. Το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχουν καλές προθέσεις και όλοι είναι δεσμευμένοι σε αυτή τη συμφωνία. Η συμφωνία με τη Ρωσία, επιβράβευσε τη μεταξύ μας συνεργασία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.