ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας: για τη «λύση της Χάγης»

Η πρόσφατη  άρνηση της Γερμανίας να ανταποκριθεί  θετικά και να συζητήσει νομικά-πολιτικά την Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, επέτρεψε ορθώς στον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δείξει το δρόμο προς τη Χάγη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εκφράζοντας το σύνολο του Ελληνικού Λαού και την Ελληνική Πολιτεία, επανέλαβε πως, για τούτο τον Λαό και τούτη την Δημοκρατία είναι  μακριά κάθε λογική αντεκδίκησης.  Η αντίληψη αντεκδίκησης, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες και ξεκαθάρισε ότι αναφερόμαστε έναντι της Γερμανίας για νόμιμες  κατά το  Διεθνές Δίκαιο αξιώσεις  μας, τόσο για το κατοχικό δάνειο, όσο και για τις εν γένει αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής και επεσήμανε:

Ο ΠτΔ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ

«Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας, από τις οποίες ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές -πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός, ως μέρος του εν γένει κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που συντίθεται από τις διατάξεις αλλά και από τις θεμελιώδεις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Νομιμότητας, επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου.

Η θέση αυτή είναι κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη. Πολλώ μάλλον όταν την θέση αυτή ενισχύει, πλέον, καταλυτικώς η πρόσφατη γνωμοδότηση (2019) της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag), η οποία αφενός αναγνωρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής των αξιώσεων αυτών και, αφετέρου, προτρέπει, «expressis verbis», την γερμανική πλευρά ν΄ αποδεχθεί την προσφυγή Ελλάδας και Γερμανίας στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Και κατά τούτο, μόνο προβληματισμό προκαλεί η από 18.10.2019 απόρριψη της από τον Ιούνιο του ίδιου έτους πλήρως τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας, αναφορικά με την προοπτική προσφυγής σε αρμόδιο δικαιοδοτικό Forum, για την οριστική επίλυση της σχετικής διαφοράς ως προς τις αξιώσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Έχω χρέος να τονίσω ότι η προαναφερόμενη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης, αγνοώντας όλα τα κατά τ΄ ανωτέρω, πλήρως τεκμηριωμένα, νομικά επιχειρήματα, εμφανίζεται παντελώς αναιτιολόγητη, δοθέντος ότι έρχεται σε αντίθεση και προς την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή Νομιμότητα. Διευκρινίζω, ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την άρνηση αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι θα επανέλθει εν προκειμένω, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά και -τεκμηριωμένα επιχειρήματά της».

Έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε το δρόμο προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης!..

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Τούτου δοθέντος ας επισκοπήσουμε συντόμως  μόνο το νομικό μέρος που αφορά στο Δίκαιο του Πολέμου με τα εξής:

Όταν η Γερμανία κήρυξε το πόλεμο κατά της Ελλάδας, η Σύμβαση της Χάγης της 18ης Οκτωβρίου 1907 αναφερόταν με βάση το άρθρο 3, τόσο στις αξιώσεις αποζημίωσης λόγω των εχθροπραξιών, όσο και στην ευθύνη «δια πάσας τας υπό των συμμετεχόντων της στρατιωτικής δυνάμεως ενεργεθείσας πράξεις».

Παραλλήλως, ειδικότερα για τις εχθροπραξίες, με βάση το άρθρο 22 της προαναφερόμενης Σύμβασης της Χάγης, καθιερωνόταν η Αρχή Δικαίου, και για τη Γερμανία που ήταν άλλωστε η επιτιθέμενη, ότι ο εμπόλεμος: «δεν έχει απεριόριστο δικαίωμα περί την εκλογή των μέσων προς βλάβην του εχθρού».

Επίσης, με βάση το άρθρο 25 της προαναφερόμενης Σύμβασης της Χάγης, ρητώς υπήρχε ο κανόνας της απαγόρευσης της «προσβολής ή βομβαρδισμού ανυπεράσπιστων πόλεων, χωρίων, κατοικιών ή κτηρίων».

Τούτων δοθέντων είναι δεδομένες αλλά και απαράγραπτες οι ευθύνες της ενωμένης πλέον Γερμανίας.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Η Γερμανία σήμερα, είναι Χώρα που ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει προσχωρήσει στη Σύμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου που αφορά στη   Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, η Γερμανία ως σημαντικότατος εταίρος και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να πολιτεύεται αγνοώντας τις μεταπολεμικές υποχρεώσεις της, αρνούμενη ουσιαστικώς τις εμπόλεμες ευθύνες της. Άλλως, δεν έχει δικαίωμα να επικαλείται τις Αρχές και Αξίες του «ενωσιακού κεκτημένου» ούτε τις Αξιώσεις της ΕΣΔΑ. Πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να επικυρώνει και να κυρώνει το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Δηλαδή, αντί πολλών, η Γερμανία δεν μπορεί να είναι υπερασπιστής των σύγχρονων ευρωπαϊκών Αρχών και Αξιών, αλλά ούτε και τιμωρός των σύγχρονων εγκληματιών πολέμου, χωρίς την προηγούμενη και λυσιτελή ανάληψη των δικών της απαράγραπτων ευθυνών.

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ – ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ

Μιας και το παρόν κείμενο αναφέρεται σε πρωτοβουλία επί εθνικού θέματος του ΠτΔ και μιας και η «φιλολογία» για την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου εγγίζει λόγω «ονοματοδοσιών» τα όρια που δεν προσιδιάζουν στο κύρος του Θεσμού, θα πρέπει να επισημειωθούν τα εξής:

α) Δεν είναι επιτρεπτό να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς την αντίστοιχη συναίνεση με την οποία εκλέγεται ο Πρόεδρος της Βουλής, που κατά τις περιστάσεις του Συντάγματος αναπληρώνει τον ΠτΔ και

β) Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι άλλη «σημασία» έχει η ψήφος «ενός βουλευτή» επί σοβαρών θεσμικών ζητημάτων, όπως εκείνη της εκλογής του ΠτΔ, και άλλη βαρύτητα για το πολιτικό σύστημα και το πολίτευμα έχει η ψήφος του «βουλευτή αυτού», όταν «αυτός ο βουλευτής» κατέχει το αξίωμα του Πρωθυπουργού της χώρας. Και ο νοών νοείτω.

Αντί επιλόγου: Η φασιστική και ναζιστική Γερμανία είναι υπόλογη ενώπιον του Δικαίου του Πολέμου και του σύγχρονου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Η σημερινή δημοκρατική και ενωμένη  Γερμανία έχει νομικό και ιστορικό καθήκον να προσυπογράψει την προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση του ζητήματος  που θέτει η επί τούτω Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση.

_____________________
* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.