ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι δολοφονίες αγωνιστών και ακτιβιστών

Κολομβία: Ένα εκατ. διαδηλωτές στους δρόμους ενάντια στον ακροδεξιό πρόεδρο Ντούκε!

Ένα εκατομμύριο Κολομβιανοί βγήκαν χθες στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον της πολιτικής του αυταρχικού, ακροδεξιού προέδρου της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κίνημα διαμαρτυρίας χωρίς προηγούμενο

Ωστόσο, ο Ντούκε, παρότι διαβεβαίωσε πως άκουσε τις διεκδικήσεις των πολιτών, δεν αποδέχεται το αίτημα να αρχίσει άμεσος απευθείας διάλογος.

«Σήμερα (σ.σ. χθες Πέμπτη), οι Κολομβιανοί μίλησαν. Τους ακούμε. Ο κοινωνικός διάλογος ήταν σημαία αυτής της κυβέρνησης. Θα πρέπει να τον βαθύνουμε με όλους τους τομείς της κοινωνίας», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Αν και οι κινητοποιήσεις ήταν ειρηνικές στις περισσότερες πόλεις της Κολομβίας, στην πρωτεύουσα Μπογκοτά αναφέρθηκαν επεισόδια το απόγευμα της Πέμπτης (σ.σ. το πρωί της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

Η κυβέρνηση του Ντούκε επέβαλε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εν όψει των διαδηλώσεων, επικαλούμενη την ανησυχία της πως θα ξεσπούσαν ταραχές όπως αυτές που βιώνουν άλλες χώρες της περιοχής, καθώς συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις, φορείς που εκπροσωπούν αυτόχθονες και Αφροκολομβιανούς, καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν στις κινητοποιήσεις εναντίον των νεοφιλελεύθερων μέτρων που λένε ότι προωθεί η κυβέρνησή του, της συνέχισης του πολέμου και τις αθρόες δολοφονίες γηγενών και ακτιβιστών.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Μπολίβαρ της πρωτεύουσας, πολλοί κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «ο λαός είναι σπουδαιότερος από αυτούς που τον κυβερνούν» ή «πρόεδρε, παραιτήσου».

Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε αυγά σε αστυνομικούς, που αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, αναφέρθηκαν συγκρούσεις, όπως και στην πόλη Κάλι, όπου επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και ο δήμαρχος επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.