ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ για το σκάνδαλο Novartis

Σε τροχιά σύγκρουσης στην προανακριτική

Νέο λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis ρίχνουν αφενός η απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής να απορρίψει τα αιτήματα Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση Κυρανάκη, Πλεύρη και Κεγκέρογλου, αφετέρου η επιχείρηση «αξιοποίησης» της κατάθεσης Φρουζή από στελέχη της ΝΔ.

Πάντως, όπως αναμενόταν και είχε προαναγγείλει εδώ και μία εβδομάδα το matrix24.gr, οι κκ. Πολάκης και Τζανακόπουλος δεν έδωσαν το «παρών» χθες στη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να μην προσφέρουν «πάτημα» στην πλειοψηφία να οδηγήσει σε αναβολή για μία ακόμη φορά την πολυαναμενόμενη κατάθεση του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis Ελλάς, Κωνσταντίνου Φρουζή. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγαν κοινοβουλευτικές πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν νομιμοποίησε την «μεθόδευση εξαίρεσης» που καταλογίζει στην πλειοψηφία της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, εξ ού και στην χθεσινή συνεδρίαση εκπροσωπήθηκε όχι από τα εναπομείναντα πέντε μέλη της επιτροπής, αλλά μόνο από τον βουλευτή Σπύρο Λάππα.

Εκρηκτικό κλίμα

Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία «αρνήθηκε να εφαρμόσει για τον εαυτό της όσα παράνομα εφάρμοσε σε βάρος της μειοψηφίας», αναφερόμενη στην απόφαση να μην εξαιρεθούν οι τρεις βουλευτές που είχε ζητήσει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Η πλειοψηφία προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι σκάνδαλο, αλλά σκευωρία και εκμεταλλεύεται τους συσχετισμούς στη Βουλή για να το κάνει αυτό», προσθέτουν αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας αφενός ότι έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, αφετέρου ότι η δικαστική έρευνα συνεχίζεται για δύο πολιτικά πρόσωπα (Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος) και για πολλά μη πολιτικά πρόσωπα.

Στο στόχαστρο Φρουζής και Τουλουπάκη

Κατά τα λοιπά, στην Κουμουνδούρου ουδόλως εξεπλάγησαν με όσα είπε χθες ο κ. Φρουζής στην πρώτη κατάθεσή του – αφού την Πέμπτη η παρουσία του στην προανακριτική επιτροπή θα συνεχιστεί και, μάλιστα, θα δεχθεί ερωτήσεις από τους βουλευτές. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της εταιρείας Novartis, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «είναι κατηγορούμενος και ως εκ τούτου θα πει όσα εξυπηρετούν την υπεράσπισή του». «Θα κοιτάξει προφανώς να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή θέση στον εαυτό του. Προφανώς και θα υποστηρίξει τα περί σκευωρίας, αλλιώς θα είναι σαν να παραδέχεται ότι είναι ένοχος ενεργητικής δωροδοκίας», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι στην Κουμουνδούρου βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στο δικαστικό σώμα αναφορικά με την διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. Μάλιστα, η πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αφαιρεθεί ο φάκελος από την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη για να δοθεί σε εφέτη έχει μεν μείνει ασχολίαστη, ωστόσο στελέχη της Κουμουνδούρου βλέπουν σαφές «πολιτικό χρώμα» πίσω από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Εξ ου και βρίσκονται επί ποδός πολέμου για την περίπτωση που η συγκεκριμένη πρόταση λάβει σάρκα και οστά...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.