ΕΛΛΑΔΑ

Tι αναφέρει

Δικαστική απόφαση φέρνει τα... «πάνω-κάτω» στα AirBnB!

Ενα ντόμινο εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb ενδέχεται να φέρει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ένοικοι και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικία του Ναυπλίου στράφηκαν κατά ενός διαμερίσματος -στην ίδια πολυκατοικία- το οποίο διατίθεται μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Οι προσφεύγοντες ζήτησαν από το δικαστήριο να λάβει μέτρα προκειμένου να μη συνεχιστεί η μίσθωσή του μέσω Airbnb, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, και περιστατικά οχλήσεων από τους φιλοξενούμενους του συγκεκριμένου διαμερίσματος.

Σύμφωνα με Τα Νέα, σύμφωνα με την απόφασή του το δικαστήριο απαγορεύει τη βραχυχρόνια μίσθωση του διαμερίσματος μέσω του Airbnb, αποδεχόμενο τις προσφυγές και τα αιτήματα για ασφαλιστικά μέτρα των υπολοίπων ενοίκων της εν λόγω πολυκατοικίας. Μάλιστα, το δικαστήριο καλεί την ιδιοκτήτρια του ακινήτου το οποίο εκμισθώνεται μέσω Airbnb «να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση, ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας». Μάλιστα σε περίπτωση που η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος το οποίο νοίκιαζε μέσω Airbnb δεν συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, κινδυνεύει με κράτηση ενός μηνός και χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανοίγει τον δρόμο για μαζικές αγωγές και διεκδικήσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιδρούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, HomeAway και Booking. Το ίδιο υποστήριξε και η δικηγόρος των υπολοίπων ενοίκων της πολυκατοικίας οι οποίοι εστράφησαν κατά της ιδιοκτήτριας του διαμερίσματος που νοικιαζόταν μέσω Airbnb. Mιλώντας στα Νέα είπε ότι πρόκειται για μια τεκμηριωμένη απόφαση, με ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση και άλλων αντίστοιχων δικαστικών διενέξεων.

Σύμφωνα με την ίδια, στη δικαστική απόφαση για το εν λόγω Airbnb διαμέρισμα, δεν γίνεται αναφορά μόνον στην παραβίαση των διατάξεων του κανονισμού της πολυκατοικίας, που απαγόρευε τη χρήση των οριζοντίων ιδιοκτησιών ως τουριστικών καταλυμάτων, αλλά γίνεται και εκτενής αναφορά στις οχλήσεις που προκαλούνται από τέτοιου είδους βραχυχρόνιες μισθώσεις στους λοιπούς ιδιοκτήτες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.