ΚΟΣΜΟΣ

Κατακόρυφη άνοδος με 48 έδρες για τους Σκωτσέζους

Εκλογές στη Βρετανία: Το SNP θα επιδιώξει νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι SNP (το σκωτσέζικο κόμμα) είναι από τους μεγάλους νικητές των βρετανικών εκλογών, συγκεντρώνοντας 48 έδρες ως τώρα, γεγονός που ενθάρρυνε τα στελέχη του κόμματος, αφού ετοιμάζονται να επιδιώξουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Ήδη, η ηγέτιδα της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, έχει δεσμευτεί για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας,

Η κ. Στέρτζον δήλωσε ότι είναι ώρα η Σκωτία να αποφασίσει για το μέλλον της και ότι η κυβέρνησή της την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της, ώστε να έχει την πλήρη νομική εξουσία προκειμένου να προκηρύξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

«Ο λαός της Σκωτίας μίλησε. Είναι ώρα να αποφασίσουμε για το δικό μας μέλλον», δήλωσε η Στέρτζον αφού το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αύξησε τον αριθμό των εδρών του στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τη λεπτομερή επιχειρηματολογία «για μεταβίβαση εξουσίας ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς να υπάρξουν νομικές αντιρρήσεις», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην κυβέρνηση της οποίας είναι επικεφαλής στο Εδιμβούργο.

Απ' τη μεριά του, ο Άνγκους Ρόμπερτσον, υψηλόβαθμο στέλεχος του σκωτσέζικου κόμματος και πρώην επικεφαλής του κόμματος στο Γουέστμνιστερ, είχε δηλώσει νωρίτερα στο BBC της Σκωτίας, με αφορμή το exit poll, ότι αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, η βρετανική βουλή δεν θα αρνηθεί το αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Τόνισε, δε, πως η Σκωτία βγαίνει σε κάθε περίπτωση κερδισμένη, καθώς θα έχει τους περισσότερους βουλευτές. «Ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να αγνοήσει το αποτέλεσμα και θα πρέπει να επιτρέψει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος», τόνισε το στέλεχος του SNP.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιτίθεται στη διενέργεια ενός ακόμα δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, αφού η βρετανική επαρχία τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο στο αντίστοιχο δημοψήφισμα του 2014.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.